Ajdin Penava: Euroliga, pa reprezentacija BiH

Srcem i dušom želim igrati za reprezentaciju svoje zemlje, kaže Ajdin Penava (Euroliga)

Ajdin Penava, 22-godišnji košarkaš iz Sarajeva, igrač španske Baskonije, jedan je od najtalentiranijih igrača u Evropi. Prije dvije godine dominirao je u američkoj NCAA ligi, sa svojih 206 centimetara visine pogađao je koševe, skakao, asistirao, a najbolje je blokirao. S tijelom centra i osjećajem playmakera, Penava je skrenuo pažnju NBA skauta.

U Sarajevu se priprema za novu sezonu s Baskoniom, u kojoj želi pokazati da može igrati košarku i u Evropi ,i to na najvećem nivou – u Euroligi. U razgovoru za Al Jazeeru Penava je govorio o košarkaškim počecima, igranju za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, odlasku u Ameriku, selektoru A tima Vedranu Bosniću…

  • Kada ste se počeli baviti košarkom?

– Kada sam imao sedam godina, počeo sam trenirati u KK Play-off iz Sarajeva. Bio sam najmanji u selekciji, nisam mogao ni dobaciti loptu do koša. Vremenom sam rastao, ali i košarkaški napredovao. Bilo je to lijepo vrijeme. Putovali smo, osvajali turnire…

  • Naredna stepenica bio je Spars, klub poznat po omladinskoj školi. Čini se da niste pogriješili u odabiru kluba?

– Definitivno nisam. Prešao sam u Sparse kada sam imao 14 godina. Napredovao sam za to vrijeme i kao igrač, ali i kao osoba. Imali smo odličnu ekipu, Ibrahim Durmo, Atif Durak, Alija Pirić, Amar Gegić, Adnan Arsnalagić, Enis Memić… Igrao sam na većem nivou.

  • Dobre igre u Sparsima lansirale su Vas u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Da li Vam je taj nastup u Grčkoj promijenio život?

– Sigurno da jeste, jer sam dobio interesantne ponude. Selektor Marko Trbić pozvao me u U-18 reprezentaciju, koja je u Grčkoj, u Volosu, igrala Evropsko prvenstvo A divizije. Osvojili smo četvrto mjesto, a mene su primijetili američki skauti.

Radi se o nekim univerzitetima NCAA lige. Kontaktirali su me i direktno preko društvenih mreža, a imao sam nekoliko ponuda. Posredstvom našeg menadžera Denisa Memića, koji je bio kontakt osoba, ušao sam u razgovore. Nakon što sam razgovara s porodicom, odlučio sam prihvatiti ponudu Marshall Univerziteta iz Hangtintona, iz Zapadne Virginije.

  • Zbog čega ste izabrali upravo taj univerzitet?

– Bilo je više razloga. Neki od njih su akademski nivo, njihova želja da me vide u svojim redovima. Nudili su mi sjajnu šansu, bili uporni. Trener Dan D'Antoni je odličan čovjek i stručnjak. On je mlađi brat trenera Houston Rocketsa Mikea D'Antonia.

  • Da li je bilo teško da se naviknete na novu sredinu?

– Uh, itekako! Bila je to velika promjena za mene. Odvojenost od porodice, sve nepoznato oko mene. Prvi dan sam sjedio u sobi i zaplakao od tuge i nostalgije. Ali, kako su dani prolazili, bilo je sve lakše. Osjetio sam taj američki način života, tu brzinu, sistem… Iz godine u godinu sam napredovao.

  • Koja Vam je godina bila najuspješnija?

– Treća godina je bila odlična, sezona pune afirmacije. Imao sam fenomenalnu statistiku, bio sam najbolji bloker NCAA lige. Prvi put u historiji univerziteta osvojili smo konferencijsku diviziju. O meni se puno pričalo, posebno u kontekstu NBA drafta. Pominjali su se Houston, Phoenix, Utah…

  • Iako niste izabrani na draftu, ponuda nije nedostajalo?

– Počeli su me zvati menadžeri, nudeći da idem u Španiju, Italiju, Tursku… Posljednja se javila Baskonia iz Vitorije i znao sam da ću prihvatiti njihovu ponudu. Ipak, radi se o velikom klubu, koji igra Euroligu i bori se za titulu u Španiji. Potpisao sam ugovor na dvije godine, uz opciju produženja na još dvije.

  • Zbog čega niste imali neku veliku minutažu protekle sezonu?

– To je pitanje za trenera Velimira Perasovića. Imam dojam da ne vjeruje mladim igračima. Nadam se da ću dobiti šansu u narednoj sezoni, jer sam siguran da imam mjesta i da mogu igrati.

  • Iako su vas navijači i selektor Vedran Bosnić očekivali, niste zaigrali za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Zbog čega?

– Nisam imao priliku da biram. Klub se pita, a ja sam poštovao njihovu odluku. Srcem i dušom želim igrati za reprezentaciju svoje zemlje. Nadam se da će brzo doći vrijeme i da ću s ponosom obući dres Bosne i Hercegovine.

Razgovarao sam sa selektorom Vedranom Bosnićem, koji sve razumije. On mi daje podršku i savjete. Imamo odličan odnos i jedva čekam da sarađujem s njim.

Izvor: Al Jazeera