Boban napušta FIFA-u i postaje šef nogometnih operacija AC Milana

S Bobanovog oproštaja od AC Milana 2001: u 251 nastupu postigao je 30 golova (EPA)

Bivši hrvatski nogometaš Zvonimir Boban napušta dužnost zamjenika generalnog sekretara Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) i preuzima poziciju šefa nogometnih operacija u italijanskom klubu AC Milan, s kojim je kao igrač osvojio titulu evropskog prvaka i četiri puta bio prvak Italije.

Vijest su u petak na svojim sajtovima objavili i italijanski klub i svjetska kuća nogometa.

“Uvijek ću biti zahvalan predsjedniku FIFA-e Gianniju Infantinu na prilici koju mi je dao nakon izbora 2016. Vjeran svom motu ‘vraćanja nogometa FIFA-i i FIFA-e nogometu’, imao je hrabrosti povjeriti bivšem nogometašu tako opsežnu i zahtjevnu ulogu unutar organizacije”, izjavio je Boban u saopćenju koje je objavila FIFA.

“Počašćen sam i privilegiran što sam imao priliku raditi na važnim projektima koji su FIFA-u vratili na zasluženo mjesto, daleko od skandala i narušenog ugleda. Povjerena mi je vodeća uloga u važnim projektima, kao što su reorganizacija Svjetskog klupskog prvenstva, uspješno završen proces kandidature za domaćina Svjetskog prvenstva 2026, kao i revolucionarno uvođenje pomoćnog videosustava za suce (VAR), kojim smo prekrasnu igru učinili pravednijom i zaštitili njen integritet.”

Pohvale Infantina

Za 50-godišnjeg Bobana prvi čovjek FIFA-e rekao je da su “njegova predanost nogometu i entuzijazam nevjerovatni”.

“Bio je od neprocjenjive koristi za FIFA-u. Mnoge pozitivne promjene koje smo napravili u posljednje tri godine ne bi bilo moguće napraviti bez Zvonimira. Pokazao je istu predanost, srčanost i strast radeći u FIFA-i kakvu je imao i na terenu kao igrač. Nedostajat će nam, ali želimo mu mnogo uspjeha u novim izazovima s njegovim voljenim klubom”, izjavio je Infantino.

Boban će biti prvi šef nogometnih operacija u Milanu jer slavni klub dosad u svojoj organizaciji nije imao takvu poziciju i bit će prvi saradnik sportskog direktora Paola Maldinija.

“Uvjeren sam da će, zahvaljujući svom ugledu, iskustvu i sposobnostima, Zvone značajno doprinijeti rastu i razvoju sportskog sektora i biti od neprocjenjivog značaja u uspostavljanju veza s nogometnim institucijama. U njemu i Maldiniju uz sebe imam dvije osobe nespornog kvaliteta i kompetencije, koje su sposobne ostvariti naše vizije i izgraditi kompetitivnu i uspješnu ekipu”, naveo je u saopćenju glavni izvršni direktor kluba Ivan Gazidis.

Osvojio devet trofeja

“Kad me Paolo upitao jesam li slobodan, sjeo sam u automobil i odvezao se do njegove kuće u Milanu. Nakon razgovora s Ivanom sve je bilo jasno i stigao sam. U mom sam gradu, u klubu koji volim i u državi koja mi je mnogo toga dala. Nadam se da ću opravdati ukazano mi povjerenje”, izjavio je Boban u saopćenju koje je objavio AC Milan.

Boban je uvršten u Kuću slavnih milanskih “crveno-crnih”, s kojima je osvojio devet trofeja.

Riječ je o četiri “scudetta”, Ligi prvaka, UEFA Superkupu i tri italijanska Superkupa.

Od 1991. do 2001. u 251 nastupu postigao je 30 golova.

Izvor: Agencije