Liga prvaka: Džeko spašava Di Francesca, Solskjaer vjeruje u čudo

U srijedu navečer bit će poznata još dva učesnika četvrtfinala Lige prvaka ove sezone.

Dok je Paris St. Germain pobjedom na Old Traffordu nad Manchester Unitedom od 2:0 napravio ogroman posao u borbi za plasman među osam najboljih, na stadionu Dragao će biti mnogo više neizvjesnosti, jer Porto u sudaru s Romom juri jedan gol manjka (1:2).

Trener Rome Eusebio Di Francesco nema mnogo izbora – prolaz u četvrtfinale ili otkaz.

Tako izvještavaju italijanski mediji, koji špekuliraju da je učinak rimskog kluba na Dragau ključan za budućnost ovog trenera na klupi Rome.

Bolni poraz od Lazija

Kako se navodi u ovim glasinama, favorit da preuzeme Di Francescov posao je bivši trener Fiorentine, Portugalac Paulo Sousa, koji će susret u Portu posmatrati sa tribina, prenosi Reuters, dok je druga opcija nekadašnji bek “Vučice” Christian Panucci, koji trenutno vodi albansku reprezentaciju.

Pobjeda od 2:1 iz prvog susreta u Rimu, prva u pet Rominih susreta s Portom, ne daje pretjerano veliku prednost italijanskom timu, naročito zbog raspoloženja u svlačionici.

Nakon što se oporavila od debakla (1:7) od Fiorentine u Kupu Italije u januaru, Roma je proteklog vikenda pretrpjela najteži mogući udarac – krah u režiji gradskog rivala Lazija, koji ju je pobijedio 3:0.

Mada je to Romi bio tek drugi ligaški poraz ove godine, bio je itekako bolan.

‘Džeko ne voli igrati po danu’

Strpljenje navijača i direktora Rome došlo je do tačke ključanja, a Di Francesco sve teže pronalazi opravdanja za blijede nastupe.

U jednom od istupa ove sezone izjavio je da Edin Džeko nije tako efikasan po danu.

“Čini se da on više voli igrati navečer”, rekao je tada Di Francesko, uprkos činjenici da je bosanskohercegovački napadač, uz Srbijanca Aleksandra Kolarova, drugi najefikasniji igrač Rome u Seriji A ove sezone, sa sedam golova. Učinkovitiji je samo Stephan El Shaarawy sa osam.

Šta god govorio Di Francesco, sve ukazuje na to da je Džeko taj koji bi ga mogao spasiti na Dragau.

U dosadašnjem toku takmičenja kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine je najviše vukao ekipu, s učinkom od pet golova i četiri asistencije u pet nastupa.

‘Moraš pokazati malo karaktera’

Na Parku prinčeva će Paris St. Germain ponovo igrati bez prve zvijezde Neymara, no problemi Uniteda neuporedivo su veći.

Menadžer engleskog tima Ole Gunnar Solskjaer ne računa na čak devet igrača, među kojima je i Paul Pogba, tako da kompletna misija trostrukog evropskog prvaka spada u one nemoguće.

No, Solskjaer još gaji nadu u podvig svog tima.

“Kada niko ne vjeruje u tebe, onda moraš pokazati malo karaktera. Motiv nam nije ući u historiju, već proći dalje. Kada smo najbolji, mislim da možemo parirati Parisu”, kaže Solskjaer.

Porto – Roma (21:00) (1:2)

Porto: Casillas, Militao, Pepe, Felipe, Alex Telles, Danilo, Herrera, Oliver, Corona, Brahimi, Marega.

Roma: Olsen, Florenzi, Manolas, Marcano, Kolarov, Cristante, De Rossi, Pellegrini, Zaniolo, Džeko, El Shaarawy. Nedostaju; Cengiz, Pastore (povreda). Upitni: Manolas, Zanolo (povreda).

  • Roma i Porto igrali su pet puta, a italijanski tim pobijedio je samo jednom. Porto je slavio dva puta, dok su dva susreta završena neriješeno.
  • U devet sudara s italijanskim klubovima u knockout fazama takmičenja, Porto je pet puta bio uspješan.
  • Prije poraza od Juventusa, Porto je na svom terenu uvezao sedam susreta s italijanskim timovima bez poraza (tri pobjede i četiri remija).
  • Romin učinak u knockout duelima s Portugalcima je tri prolaza i tri eliminacije.
  • Roma je dobila 26 od 30 sudara u UEFA-inim takmičenjima u kojima je pobijedila u prvoj utakmici kod kuće.

Paris St. Germain – Manchester United (21:00) (2:0)

Paris St. Germain ima veliku prednost nad Manchester Unitedom

PSG: Buffon, Kehrer, Thiago Silva, Kimpembe, Bernat, Dani Alves, Verratti, Marquinhos, Draxler, Mbappe, Di Maria. Nedostaje: Neymar (povreda). Upitni: Cavani i Nsoki (povreda).

Manchester United: De Gea, Young, Lindelof, Smalling, Shaw, Fred, McTominay, Pereira, Dalot, Lukaku, Rashford. Nedostaju: Herrera, Jones, Lingard, Martial, Mata, Matić, Sanchez, Valencia (povreda), Pogba (suspenzija).

  • Susret na Old Traffordu od 12. februara bio je prvi između Manchester Uniteda i Paris St. Germainea u historiji.
  • Francuski klub je dva puta savladao engleske protivnike u osmini finala Lige prvaka.
  • PSG je na svom terenu izgubio samo jednu od devet utakmica s engleskim ekipama.
  • United je poražen u svega šest od posljednjih 27 evropskih utakmica.
  • “Crveni đavoli” su u duelima s francuskim ekipama šest puta do sada prolazili dalje, a ispali su samo jednom.

Izvor: Al Jazeera i agencije