Video: Borbu protiv ekstremizma u sportu podržali Musa, Misimović…

Misimović i Musa su videoporukama podržali projekat borbe protiv ekstremizma u sportu (EPA)

Poznati bosanskohercegovački sportisti i sportski radnici pridružili su se projektu “Ne Ekstremizmu”, koji realizira Centar za društveno istraživanje Global Analitika, a koji će, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, u Mostaru 27. avgusta ugostiti veliki broj djece iz cijele zemlje kao i ambasadore i ambasadorice ovog projekta.

“Pojava ekstremizma, onog koji vodi u huliganizam i nasilje, nije neki novi oblik društveno-destruktivnog ponašanja, već se konceptualno i terminološki prilagođava vremenu u kojem se manifestira u svojim različitim oblicima. Stoga problem ekstremizma predstavlja globalnu prijetnju po sigurnost i stabilnost u svijetu, a posebno prijeti miru u Bosni i Hercegovini”, navodi Anesa Agović, direktorica Global Analitike.

Dodaje kako uspješne i mlade osobe svojim ličnim primjerom kroz projekat “Ne Ekstremizmu” žele doprinijeti podizanju svijesti o opasnostima od ekstremizma u bh. društvu.

“Naši saradnici su ujedno i najreferentniji stručnjaci u Bosni i Hercegovini i autori više naučno-istraživačkih radova na temu prevencije ekstremizma i radikalizacije. Posebna vrijednost je da rade potpuno volonterski čime, pokazuju dostojanstvo, profesionalizam i ljubav prema državi”, ističe Agović.

Suradnik Global Analitike i nezavisni istraživač Safet Mušić, autor rada Borilačke vještine u prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma, navodi kako je kroz istraživanje utvrdio da benefiti sportskih aktivnosti mogu doprinijeti prevenciji nasilja, nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kroz omogućavanje mladima da shvate stvarne rizike i posljedice svih pojava povezanih s nasiljem.

“Sport omogućuje platformu za učenje i razvijanje vještina, kao što su disciplina, samopouzdanje i liderstvo, a ujedno u sportisti, ukorjenjuje principe kao što su tolerancija, saradnja i poštovanje. S obzirom da je sport zajednički jezik, koji može premostiti kulturne, etničke i geografske podjele, predstavlja i efektivan alat u prevenciji nasilnog ekstremizma te kao takav može uključiti veliki broj djece i mladih”, ističe on.

Sport je pun ljubavi, radosti

Uz ovaj projekat stali su mnogi sportaši, sportski radnici, paraolimpijci… Neki od njih su bh. reprezentativac u košarci Džanan Musa, bivši nogometni reprezentativac Zvjezdan Misimović, bacač kugle Mesud Pezer…

Musa će sa samo 19 godina zaigrati u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, nakon što su mu povjerenje ukazali Brooklyn Netsi, kao 29. pick prve runde NBA drafta.

“Za mene je sport najvažnija stvar na svijetu. Bez sporta ne bih bio ovdje gdje sam danas. Sport je pun ljubavi, radosti, svega dobroga, čega nema u ekstremizmu i nasilju. Želim da zajedno s vama kažem – ‘Ne ekstremizmu, da sportu'”, poručuje ovaj mladi košarkaš iz svog novog doma.

Ambasador sporta je i jedan od omiljenih bh. nogometaša Zvjezdan Misimović. Nekadašnji nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine nedavno je odlučio završiti bogatu karijeru. Tokom deset godina za bh. reprezentaciju nastupio je 84 puta, a na listi strijelaca dijeli drugo mjesto s Vedadom Ibiševićem, sa 26 postignutih golova.

“Kao sportista, poručujem da kažete ne ekstremizmu. Sport spaja svu djecu i mlade širom svijeta. Ekstremizmu nema mjesta ako živite život sportiste. Zato recite da sportu, ne ekstremizmu”, poručuje popularni “Miske”.

Njegova klupska karijera bila je izuzetna i broji 432 nastupa, 117 golova i 116 asistencija. Osvajao je srca građana i građanki Bosne i Hercegovine svojom igrom za reprezentaciju te je bio dio ostvarenja želje plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

Pezer je početkom ovog mjeseca u švedskom gradu Ljungby osvojio prvo mjesto na međunarodnom atletskom mitingu. Do prvog mjesta je došao hicem od 20,76 metara, a pobjedu je posvetio ovoj kampanji.

‘Bavite se sportom i nemojte odustajati’

“Sretan sam zbog dobre tehnike bacanja, uz pomoć koje sam ubjedljivim rezultatom osvojio ovaj turnir. Ovu pobjedu posvjećujem kampanji ‘Bez ekstremizma’. Glasno i jasno poručujem svima: ‘Zajedno recimo NE nasilju, NE huliganizmu, NE ekstremizmu u Bosni i Hercegovini i čitavom svijetu.'”

Ambasadorica sporta je i 20-godišnja Sarajka Ilma Kazazić, koja je u alpskom skijanju za osobe s invaliditetom Bosni i Hercegovini donijela evropske medalje. Naučila je skijati kada je imala četiri godine i pored cerebralne paralize ni danas ne odustaje od strasti prema skijanju. Prilikom poroda oštećen joj je upravljački nerv u koljenu, što se odrazilo na njen hod, a u Londonu joj je ustanovljen blaži oblik cerebralne paralize. Kazazić kaže kako je podrška njenih roditelja bila ključna. Bili su ustrajni s vježbama, nisu krili problem i zbog toga ni ona nikada nije imala komplekse.

S profesorom Senadom Turkovićem je počela raditi sa 14 godina i on joj je pomogao na putu da postane skijaška paraolimpijka. Uskoro su počele pristizati i medalje sa takmičenja u Švicarskoj, Italiji, Hrvatskoj, Holandiji i Austriji. Učestvovala je i na Svjetskom prvenstvu u Kanadi i Italiji, kao i na Paraolimpijskim igrama u Sočiju. Ove godine u Južnoj Koreji je bila jedina učesnica iz Bosne i Hercegovine koja je ostvarila normu te izborila najbolji plasman ove zemlje u historiji u ovoj disciplini na Zimskim olimpijskim igrama.

“Bavite se sportom i nemojte odustajati. Najveća čar sporta je upoznavanje različitih ljudi, kultura, sticanje novih iskustava, a i održavanje dobrog zdravstvenog stanja. Ne trebate imati strah, jer svaki početak je težak. Uz volju i trud, sve se može postići. Želim da zajedno s vama kažem: ‘Ne ekstremizmu, da sportu'”, poručuje Ilma Kazazić.

Izvor: Al Jazeera