Mediji: VAR u Ligi prvaka od četvrtfinala

Sistem pomoći sudijama VAR će se ove sezone koristiti u svim „Ligama petice“ osim u Engleskoj (Premiership) (EPA)
Sistem pomoći sudijama VAR će se ove sezone koristiti u svim „Ligama petice“ osim u Engleskoj (Premiership) (EPA)

Nakon pozitivnih iskustva s uvođenjem tehnologije „Video assistant referees“ (VAR) na proteklom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Evropska nogometna asocijacija (UEFA) razmišlja o uvođenju VAR-a već ove sezone i to od četvrtfinala Lige evropskih prvaka, doznaje britanski Times.

Čelnici UEFA-e će o uvođenju VAR-a raspraviti na sastanku 30. avgusta u Monacu, gdje će biti i održan žrijeb grupne faze elitnog evropskog takmičenja.

Premda je UEFA bila protiv uvođenja video tehnologije u Ligu evropskih prvaka, činjenica da je VAR na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji funkcionirao gotovo bez greške, natjerala je krovnu nogometnu federaciju „Starog kontinenta“ da „progleda“.

Testiranje u Holandiji

Sistem pomoći sudijama VAR će se ove sezone koristiti u svim „Ligama petice“ osim u Engleskoj (Premiership).

Video Assistant Referee je sistem razvijen početkom 2010.-ih u Holandiji.

Elitni rang nogometa ove države – Eredivisie je prvi testiralo VAR u sezoni 2012/13, a australska A-League je prva uvela sistem 2017. godine.

Nakon toga VAR su preuzeli u američkom MLS-u, Bundesligi, Serie A, Primeri, Le Championnatu…

Izvor: Agencije


Povezane

Mjesec je nogometa, Svjetsko prvenstvo u Rusiji centralni je sportski događaj. Reprezentacija Hrvatske ostvarila je jednu od najvećih pobjeda na svjetskoj smotri. Messijeva Argentina pala je nakon veličanstvenog nastupa izabranika Zlatka Dalića. Mundijal u Rusiji sjajna je prilika koju su iskoristile neke nove reprezentacije, a favoriti su se našli u problemima. Za razliku od proteklih […]

Uvođenje videotehnologije u nogomet tema je ovosedmičnog izdanja Tribine. Sistem VAR, koji se već upotrebljava u Njemačkoj i Italiji, a bit će korišten i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, izaziva brojne reakcije i komentare te različita mišljenja nogometnih stručnjaka, analitičara i navijača. Za videotehnologiju u nogometu i protiv nje govore glavni urednik zagrebačkih Sportskih novosti […]

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO