U Tuzli dočekani viceprvaci u sjedećoj odbojci

Iako nisu osvojili zlatnu medalju, reprezentativci Bosne i Hercegovine nastavili niz odličnih rezultata (Anadolija)
Iako nisu osvojili zlatnu medalju, reprezentativci Bosne i Hercegovine nastavili niz odličnih rezultata (Anadolija)

Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona danas su na Međunarodnom aerodromu Tuzla upriličili doček bh. reprezentativaca u sjedećoj odbojci, koji su prije dva dana u Holandiji postali viceprvaci svijeta, nakon poraza od Irana.

Po slijetanju na tuzlanski aerodrom, reprezentativci su bili vidno raspoloženi i ovaj su veliki uspjeh podijelili sa svojim porodicama i navijačima, javlja agencija Anadolija.

Najtrofejniji bh. sportski kolektiv, koji je tri puta bio prvak svijeta (2002., 2006. i 2014. godine), a imaju i devet titula prvaka Evrope, dva zlata na Paraolimpijskim igrama, a zbirno ukupno 20 medalja, odnosno 14 zlatnih, četiri srebrene i dvije bronzane na velikim turnirima, na aerodrom je sletio avionom iz holandskog Eindhovena.

Bilo je ovo, kažu bh. reprezentativci, možda i najteže svjetsko prvenstvo, jer je uslijed desetkovanja ekipe u psihološkom, ali i u fizičkom smislu bilo vrlo teško.

“Mislim da smo napravili veliki uspjeh. Protiv Irana… Mislim da je nemoguće igrati protiv onog čovjeka koji je visočiji metar od nas, tako da ćemo teško uspjeti i u budućnosti nešto učiniti, ako on bude igrao za Iran, a bez njega oni nemaju nikakve šanse protiv nas”, izjavio je Sabahudin Delalić, dodajući da je bh. reprezentacija uoči prvenstva ostala bez Asima Medića, Beriza Kadića, Safeta Alibašića i Mirzeta Durana.

Niz odličnih rezultata

Iako nisu osvojili zlatnu medalju, reprezentativci Bosne i Hercegovine nastavili niz odličnih rezultata, a to bi, nadaju se, trebalo podstaknuti vlasti te zemlje da više ulažu u ovaj i općenito u sport.

“Mi smo se plasirali u Japan i nadamo se da će biti još mnogo olimpijaca i paraolimpijaca iz Bosne i Hercegovine i nadam se da će ovaj naš, a i slični sportski uspjesi učiniti da nadležni učine korak više i da obezbijedimo bolji ambijent svim sportistima”, rekao je Ermin Jusufović, dodajući da je ovo najvrijednija medalja dosad, bez obzira na to što nije zlatna.

Na proteklom Svjetskom prvenstvu reprezentacija BiH je u grupnoj fazi takmičenja s maksimalnim rezultatima savladala selekcije Iraka, Egipta i Poljske. U četvrtfinalu je eliminirala evropskog prvaka Rusiju s 3:1, a istim rezultatom u polufinalu je bila bolja i od Brazila. No, Iran, koji je bh. reprezentaciji i na prethodnim takmičenjima zadavao muke, u finalnom je susretu vodio od početka utakmice i bio je prejak za bh. momke te ih je savladao rezultatom 3:0 u setovima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO