SP: Urugvaj izborio osminu finala i sebi, i Rusiji

U susret sa Saudijskom Arabijom Luis Suarez je zabilježio jubilarni 100. nastup za Urugvaj, a proslavio ga je 52. golom (AP)

Nogometna reprezentacija Urugvaja pobijedila je u srijedu u drugom kolu Svjetskog prvenstva u Rusiji Saudijsku Arabiju sa 1:0 i izborio osminu finala ovog takmičenja.

Južnoamerikanci su u prvom kolu grupe A upisali pobjedu istim rezultatom nad Egiptom i sa šest bodova idu dalje, kao i domaća Rusija, koja je u utorak također po drugi put slavila, i to protiv Egipta sa 3:1.

Jedini pogodak na utakmici Urugvaj – Saudijska Arabija postigao je Luis Suarez u 23. minuti susreta.

Bio je to jubilarni 100. nastup Suareza za reprezentaciju, a proslavio ga je 52. golom.

U ponedjeljak će Rusija i Urugvaj u međusobnom ogledu u Samari odlučivati o tome koja će reprezentacija u osminu finala sa prve, a koja sa druge pozicije.

Saudijska Arabija je, kao i Egipat, s dva poraza u prva dva kola, ostala bez izgleda za prolazak dalje te će njihov međusobni ogled u ponedjeljak u Volgogradu biti tek za prestiž.

Rusija22008:16
Urugvaj22002:06
Egipat20021:40
S. Arabija20020:60

Novi rekord Cristiana Ronaldoa

Prvi meč dana odigran je na moskovskom stadionu Lužniki, gdje je u grupi B Portugal savladao Maroko sa 1:0 i okončao nade sjevernoafričke selekcije za plasman u nastavak takmičenja.

Strijelac jedinog gola bio je Cristiano Ronaldo u 4. minuti.

Dok su Bernardo Silva i Joao Moutinho kombinirali nakon kornera, Ronaldo je uspio izmaknuti pažnji Da Coste te neometan sa pet metara proslijediti loptu iza leđa nemoćnog El Kajouia.

Bio je ovo već četvrti gol portugalskog kapitena na ovom SP-u, nakon što je u prvom nastupu postigao tri gola u 3:3 remiju protiv Španije.

Također, Ronaldo je postao samostalni evropski rekorder po broju postignutih golova za reprezentaciju – ovo mu je bio 85. gol u dresu Portugala, čime se odvojio od legendarnog Mađara Ferenca Puskasa, koji je 84 puta bio strijelac u dresu Mađarske.

Diego Costa za pobjedu Španije

U posljednjoj utakmici večeri Španija je u Kazanju sa 1:0 savladala Iran i ostala poravnata s Portugalom na čelu grupe.

Gol odluke postigao je Diego Costa u 54. minuti.

Iranci su nešto kasnije zatresli mrežu Davida de Gee, ali je pogodak poništen.

Tehnologija VAR je pokazala kako je strijelac Ezatolahi bio u ofsajdu.

Posljednje kolo grupe B igra se 25. juna, a sastaju se: Španija – Maroko i Portugal – Iran.

Portugal21104:34
Španija21104:34
Iran21011:13
Maroko20020:20

Izvor: Al Jazeera i agencije