Novogodišnja turneja: Stoch pobijedio i u Innsbrucku

Stoch je deseti skakač u historiji koji je uspio pobijediti na prve tri stanice Novogodišnje turneje (EPA)

Poljak Kamil Stoch nastavio je dominirati ovogodišnjim, 66. izdanjem “Novogodišnje turneje” skakača na skijama, pobijedivši i na trećem natjecanju, održanom u Innsbrucku.

Tom je pobjedom praktički osigurao obranu naslova, a ukoliko slavi i u subotu u Bischofshofenu ponovit će pothvat Nijemca Svena Hannawalda otprije 16 godina. Hannawald je te 2002. godine postao prvi i do sada jedini skakač koji je uspio pobijediti na sva četiri natjecanja na “Turneji”. 

Stoch, prošlogodišnji pobjednik “Turneje”, do pobjede u Innsbrucku je stigao skokovima od 130,0 i 128,5 metara koji su mu donijeli ukupno 270,1 bodova. Drugo mjesto zauzeo je Norvežanin Daniel Andre Tande sa 255,6 bodova (129,5 i 125,0 metara), a treće Nijemac Andreas Wellinger sa 253,5 bodova (133,0 i 126,0 metara).

Stoch je veliki korak ka pobjedi u Innsbrucku napravio već u prvoj seriji nakon koje je imao više od osam bodova prednosti u odnosu na Tandea i Nijemca Markusa Eisenbichlera koji su dijelili drugo mjesto, da bi svoju dominaciju potvrdio i najboljim skokom druge serije.

Stoch je deseti skakač u povijesti koji je uspio pobijediti na prve tri postaje “Turneje”, ali od prethodne devetorice samo je Hannawald uspio biti najbolji na sve četiri. Norvežani Olav Bjornstad, Toralf Engan i Bjorn Wirkola, Nijemci Helmut Recknagel i Max Bolkart, Japanci Yukio Kasaya i Kazuyoshi Funaki te Finac Janne Ahonen nakon pobjeda u Obertsdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku nisu uspjeli to ponoviti i u Bischofshofenu.

Freitag pao u prvoj seriji

Kako je vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa i najbliži Stochov pratitelj nakon prve dvije postaje “Turneje”, Nijemac Richard Freitag pao u prvoj seriji i potom odustao od nastupa u drugoj, Stoch je u ukupnom redoslijedu “Turneje” postao praktički nedostižan za konkurenciju.

Poljak sada ima 833,2 boda, odnosno 64,5 više od drugog Wellingera, odnosno 67,5 više od trećeg Japanca Junshira Kobayashija.

Freitag je u prvoj seriji doskočio na odličnih 130,0 metara, ali je pogriješio prilikom doskoka, repovi skija su mu se ukrižali pa je izgubio ravnotežu i pao. Iako je i uz taj pad pobijedio u svom dvoboju i tako izborio prolazak u drugu seriju, Nijemac je odustao od daljnjeg nastupa. Prevezen je u bolnicu kako bi se ustanovilo je li zadobio kakve teže ozljede, a nakon tih pregleda donijet će odluku hoće li nastupiti u kvalifikacijama za natjecanje u Bischofshofenu koje su na programu već u petak.

U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Freitag je ostao vodeći sa 711 bodova, drugi Stoch sada ima 623, dok je Wellinger treći sa 509. 

Izvor: Agencije