Marija Vuković: Želim u finale na Svjetskom prvenstvu

Marija Vuković: Trudim se da ne razmišljam o konkurenciji (EPA)

Svjetska juniorska prvakinja iz 2010. i evropska viceprvakinja iz 2009. godine Marija Vuković bit će jedina predstavnica Crne Gore na predstojećem Svjetskom atletskom prvenstvu koje će od od 4. do 13. augusta biti održano na Olimpijskom stadionu u Londonu.

U kratkom razgovoru za Al Jazeeru, ova skakačica u vis ističe kako jedva čeka početak takmičenja u prijestolnici Velike Britanije.

„Osjećam se spremno i jedva čekam da odem u London i da počne takmičenje“, ističe Vuković koja se vrijedno priprema za SP.

Marija Vuković provela je sedmicu na pripremama u Barceloni sa trenerom iz Luksemburga i još jednom skakačicom.

Lična karta: Marija Vuković

Rođena je 21. januara 1992. godine u Kninu i crnogorska je državna rekorderka na otvorenom i u dvorani.

Skokom od 1,91 metar na Svjetskom prvenstvu u Kanadi postala je planetarna prvakinja, te državna rekorderka (i za seniore i juniore).

Njena je medalja prva zlatnog sjaja na svjetskom nivou za Crnu Goru od njenog osamostaljenja.

Prošle godine je pomjerila državni i vlastiti rekord za četiri centimetra.

„Zadovoljna sam. Sada Balkanijada pa nastavljam pripreme u Novom Sadu“, dodaje ona.

Ujedinjenje titula

Na pitanje da li je, nakon juniorske svjetske titule iz kanadskog Manktona vrijeme za seniorsko zlato, uz osmijeh odgovara:

„Bilo bi lijepo ujediniti te dvije titule, ko zna…“

Vuković ove sezone ima najbolji rezultat od 1,91 metar što je 24. najbolji rezultat ove sezone. U Londonu će joj velika konkurencija biti, ukoliko se nađu na listama svojih reprezentacija, Airine Palsyte (iz Litvanije, ove sezone najbolji skok 2,01), Ruth Beitia (Španija, 1,98), Kamila Licwinko (Poljska, 1,97), Nafissatou Thiam (Belgija, 1,96)…

„Iskreno, trudim se da ne razmišljam o konkurenciji, već da se izborim sama sa sobom i dam svoj maksimum“, govori naša sugovornica i dodaje kako „za početak, finale će biti dovoljno“.

Kako nam je kazao Milan Madžgalj, generalni sekretar Atletskog saveza Crne Gore, Vuković će biti jedina predstavnica ove države, a ona odlazi na osnovu pozivnice.

„Marija Vuković, s obzirom na broj ispunjenih normi u skoku u vis, kao i poziciji koju trenutno zauzima sa preskočenih 191 centimetar, dobila je dozvolu od Svjetske atletske federacije, s obzirom da Crna Gora nema ispunjenih normi, da učestvuje na Svjetskom Prvenstvu u disciplini skok u vis“, kazao je on.

„Crna Gora neće imati više predstavnika na Svjetskom prvenstvu u Londonu s obzirom da su se desetobojac Darko Pešić, kao i bacač diska Danijel Furtula, povrijedili i nijesu bili u mogućnosti da ispune norme.“

Magična granica

Vuković u London ide sa dobrom dozom optimizma.

„Drago mi je što ću predstavljati Crnu Goru, ali mogu reći da mi je žao što ne ide još par sportista za koje znam da pripadaju tom nivou. Ne osjećam teret, uživaću i nadam se da ću obradovati ljude koju vjeruju u mene“, rekla nam je.

Da li će se u Londonu uspjeti približiti „magičnoj granici“ od dva metra?

„Prošle godine sam skočila 195 centimetara, što je moj lični i crnogorski rekord. Voljela bih da makar potvrdim tu visinu, možda bude i više, ko zna…“

Izvor: Al Jazeera