Posljednja utrka Tine Maze

Prva vožnja mariborskog veleslaloma za trofej Zlatna lisica bila je ujedno i posljednja u karijeri najbolje slovenske skijašice svih vremena Tine Maze, od koje su se oprostili brojni slovenski ljubitelji alpskog skijanja okupljenih u ciljnoj areni Snježnog stadiona.

Tina Maze je na stazu krenula s brojem 34 te sa zaostatkom od 69 stotinki sekunde na prvom prolaznom vremenu dokazala da bi se i danas mogla boriti s najboljim veleslalomašicama.

No, 33-godišnja skijašica iz Črne na Koroškem oproštajni nastup je zamislila na drugačiji način od onih iz natjecateljskih dana, prenosi Hina.

Zaustavila se pred ulazom u završnu strminu, kako bi se izgrlila sa svojim životnim partnerom Talijanom Andreom Massijem, koji je jedan od najzaslužnijih za njezine najveće uspjehe.

Potom se još jednom zaputila prema cilju, ali ciljnu crtu nije prošla na skijama.

Puna riznica trofeja

Zaustavila se prije same crte, skinula skije i otišla u zasluženu mirovinu kao najbolja slovenska skijašica svih vremena, sa 26 pojedinačnih pobjeda u Svjetskom kupu, jedina koja je osvojila Veliki kristalni globus za ukupnu pobjedu u sezoni 2012/13, u kojoj je postavila još aktualni rekord od .2414 osvojenih bodova.

U istoj je sezoni osvojila i dva Mala globusa, kao najbolja veleslalomašica i superveleslalomašica svijeta.

Tina Maze je u trofejnu riznicu pospremila i četiri olimpijske medalje, zlata u spustu i superveleslalomu iz Sočija 2014. godine, te srebra iz superveleslaloma i veleslaloma 2010. godine u Vancouveru.

Odličja je osvajala i na četiri uzastopna svjetska prvenstva, sa kojih ima četiri zlata, u veleslalomu iz Garmischa 2011., u superveleslalomu 2013. u Schladmingu te iz spusta i kombinacije 2015. u Beaver Creeku, te još pet srebrnih medalja (veleslalom 2009. i 2011., kombinacija 2011. i 2013., superveleslalom 2015.).

Izvor: Agencije