Usainu Boltu oduzeta medalja iz Pekinga

Osim Bolta i Cartera, za jamajčansku štafetu 4 x 100 metara u Pekingu trčali su još Frater i Powell (EPA)
Osim Bolta i Cartera, za jamajčansku štafetu 4 x 100 metara u Pekingu trčali su još Frater i Powell (EPA)

Atletičar Usain Bolt morat će vratiti jednu od svojih devet zlatnih olimpijskih medalja.

Riječ je o medalji koju je Bolt osvojio sa štafetom Jamajke na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, a razlog je to što je jedan od njegovih reprezentativnih kolega bio dopingiran, javlja Anadolija.

Međunarodni olimpijski komitet saopćio je da je Nesta Carter bio pozitivan na zabranjeni stimulans metilheksanamin prilikom ponovljenog testiranja uzoraka uzetih tokom Olimpijskih igara u Pekingu.

Zlato Trinidadu i Tobagu

“Reprezentacija Jamajke na 4 x 100 metara diskvalificirana je i odgovarajuće medalje, značke i diplome povučene su i moraju biti vraćene”, rekli su iz MOK-a.

Osim Bolta i Cartera, za jamajčansku štafetu 4 x 100 metara u Pekingu trčali su još Michael Frater i Asafa Powell, dok je Dwigth Thomas nastupio u kvalifikacijama.

Prema novom poretku, zlato je pripalo Trinidadu i Tobagu, srebro Japanu, a bronza štafeti Brazila.

Izvor: Agencije


Povezane

Godina iza nas, kada je riječ o kraljici sportova, bila je izuzetno zanimljiva, uspješna i za atletičare iz regiona koji su osvajali medalje na najvećim takmičenjima – evropskom prvenstvu u Amsterdamu i Olimpijskim igrama u Riju. Atletsku 2016. obilježili su Usain Bolt i Almaz Ayana, koji su i zvanično proglašeni za najbolje na svijetu.

London je večeras domaćin svjetske premijere dokumentarca o jednom od najboljih sportista svih vremena, Usainu Boltu. Jamajčanin je uoči premijere govorio o filmu, ali i završetku svoje karijere i planovima nakon nje.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO