BiH kvalifikacije za SP u Rusiji počela pobjedom 5:0

U narednom kolu se BiH 7. oktobra gostuje u Belgiji (EPA)

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je u utorak navečer u utakmici prvog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji Estoniju sa 5:0 (2:0).

Prva dva gola su postignuta u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Emir Spahić u 7. i Edin Džeko u 23. minuti iz penala.

U prvom poluvremenu BiH je imala još nekoliko prilika preko Vedada Ibiševića, Miralema Pjanića i Džeke, koji je pogodio prečku u 44. minuti, ali se rezultat nije mijenjao.

Ibišević je također sredinom drugog poluvremena imao dobru priliku kada je sam izašao pred golmana Estonije, ali je pogodio stativu.

U 71. minuti Haris Medunjanin je pogodio za 3:0, dok je Ibišević u 83. glavom, nakon asistencije debitanta Danijela Miličevića, pogodio za 4:0.

Emir Spahić je u nadoknadi vremena postavio konačnih 5:0.

U drugim utakmicama grupe H Belgija je u gostima pobijedila Kipar sa 3:0, dok je Grčka na gostujućem terenu savlada Gibraltar 4:1.

U narednom kolu se BiH 7. oktobra gostuje u Belgiji.

Albanija – Makedonija 2:1

Ranije u utorak je završena utakmica između Albanije i Makedonije, koja je u ponedjeljak navečer prekinuta zbog nevremena.

Albanci su kao domaćini u Skadru slavili sa 2:1.

U ponedjeljak navečer su golove postigli Sadiku u 9. minuti za Albaniju i Alioski u 51. minuti, da bi sva tri boda u nastavku u utorak Albancima danas donio Balaj pogotkom u 89. minuti.

U grupi, u kojoj se, pored Albanije i Makedonije, nalaze još Španija, Italija, Izrael i Lihtenštajn, do sada su odigrana tri susreta.

U ostalim susretima Italija je sa 3:1 savladala Izrael, a Španija s visokih 8:0 Lihtenštajn.

U utorak od 20:45 sati igraju:

Grupa A: Švedska – Holandija 1:1, Bjelorusija – Francuska 0:0, Bugarska – Luksemburg 4:3

Grupa B: Švicarska – Portugal 2:0, Farski otoci – Mađarska 0:0, Andora – Latvija 0:1

Grupa H: Bosna i Hercegovina – Estonija 5:0, Gibraltar – Grčka 1:4, Kipar – Belgija 0:3.

Izvor: Al Jazeera i agencije