Trijumf Ivane Španović i Sandre Perković

Španović Srbiji donijela atletsko zlato nakon 26 godina, Perković četvrti put zaredom najbolja u Evropi (AP)

Najbolja srbijanska atletičarka Ivana Španović osvojila je zlatnu medalju u skoku u dalj na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, dok je najbolja svjetska bacačica diska, Hrvatica Sandra Perković četvrti put zaredom postala kontinentalnom prvakinjom.

Španović je do najsjajnijeg odličja, pred 20.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Amsterdamu, došla skokom od 6,94 metara u drugoj seriji, prenosi Tanjug.

Drugo mjesto zauzela je Britanka Jazmin Sawyers rezultatom 6,86, dok je do bronze došla Malaika Mihambo iz Njemačke skokom 6,65 metara.

Španović je srbijanskoj atletici donijela prvo zlato poslije 26 godina i napravila najbolju moguću uvertiru pred Olimpijske igre u Riju.

Odlična Perković

Perković je do četvrtog  evropskog zlata došla hicem od 69,97 metara te je za više od četiri metra nadmašila drugoplasiranu Njemicu Juliju Fischer, prenosi Hina.

Ona je disk na granicu od 70 metara bacila u petoj seriji, a sve do četvrte serije hvatala je Fischer koja je u prva dva hica prebacila granicu od 65 metara.

Perković je to uspjelo u četvrtoj seriji, kad je sa 66,03 m preuzela vodstvo koje više nije ispustila, a u petoj ga seriji još i podebljala. U prva dva hica Perković je bacila 62,60 m i 63,09 m, dok je u trećoj i šestoj seriji prestupila.

Da nije bilo najbolje Hrvatske atletičarke, Nijemci bi imali razloga za trostruko slavlje, jer su se iza Perković nanizale tri njemačke diskašice. Julia Fischer je osvojila srebro (65,77 m), a Shanice Craft bronzu (63,89 m), dok je Nadine Mueller (62,63 m) ostala bez odličja.

Izvor: Agencije