Portugalci prvi finalisti Evropskog prvenstva

Polufinale u Lyonu označila su dva sasvim različita poluvremena (EPA)

Nogometni reprezentativci Portugala prvi su finalisti Evropskog prvenstva u Francuskoj nakon što su u polufinalnom dvoboju u Lyonu pobijedili Vels 2:0.

Portugal je do drugog plasmana u finale evropskih prvenstava stigao golovima Cristiana Ronalda (50) i Nanija (53).

Ronaldo je ovim pogotkom dostigao najboljeg strijelca u historiji evropskih prvenstava Michela Platinija. Sada obojica imaju po devet golova i Ronaldu će u finalu loviti jedan pogodak i novi rekord.

Portugalci će u finalu igrati protiv pobjednika sutrašnjeg susreta između Francuske i Njemačke. Finale je 10. jula na stadionu Stade de France u Saint Denisu.

Polufinale u Lyonu označila su dva sasvim različita poluvremena. Prvo je bilo vrlo slabo, drugo odlično s dva gola i nizom prilika, javlja Hina.

Portugalci nisu mijenjali pobjedničku formulu. Ponovo su otvorili utakmicu zatvoreno i bez suviše rizika. Vels je u prvom dijelu bio nešto aktivniji, no ni oni nisu željeli previše riskirati.

U prvih 45 minuta Portugal nije uputio niti jedan udarac u okvir suparničkog gola, dok je Vels jednom pucao u okvir portugalskog gola, no Baleov udarac je Rui Patricio lakoćom odbranio.

Odlična igra u nastavku

Nakon očajnog prvog poluvremena, nastavak je ponudio odličan nogomet.

Portugal je poveo u 50. minuti. Joao Mario je ubacio nakon kornera, a Cristano Ronaldo sjajno skočio i postigao pogodak glavom.

Svega tri minute kasnije bilo je 2:0. Ronaldo je pucao, a Nani skrenuo loptu, prevarivši velškog golmana. I Ronaldu i Naniju to su bili treći golovi na prvenstvu. Vels je u nastavku susreta pokušavao, ali nije uspio probiti portugalski zid, dok je Santosov tim prijetio iz kontri.

Portugal je u svom sedmom nastupu na evropskim prvenstvima peti put igrao u polufinalu, a drugi put stigao do finala. U polufinalu je zapeo na EP-u 1984. godine izgubivši od domaćina Francuske nakon produžetaka 2:3.

Novo polufinale čekali su 16 godina, do EP-a u Belgiji i Holandiji. I ponovo su ih zaustavili Francuzi i to opet nakon produžetaka (1:2).

Na prošlom EP-u u Poljskoj i Ukrajini, Portugalci su još jednom izgubili u polufinalu. U susretu igranom u Donjecku, Španija je slavila boljim izvođenjem penala. Do sada jedini uspjeh u polufinalima EP-a Portugal je imao 2004. na prvenstvu kojeg je organizirao, no u završnom susretu je izgubio od senzacije turnira, Grčke.

Dočekali pobjedu

Portugalci su ovom pobjedom prekinuli niz od šest susreta na evropskim prvenstvima bez pobjede, ali i bez poraza u 90 minuta. Pet susreta na ovom prvenstvu, te jedan na posljednjem EP-u u Poljskoj i Ukrajini gdje su ispali od Španije u polufinalu nakon penala.

U Francuskoj su remizirali u sva tri susreta u grupi (Island 1:1, Austrija 0:0, Mađarska 3:3), Hrvatsku su pobijedili u produžetku, a Poljsku nakon izvođenja penala. Sada su napokon dočekali i pobjedu.

Velšane može utješiti podatak kako su postali prvi debitant koji je na EURO-u stigao do polufinala nakon Švedske kojoj je to uspjelo 1992. godine. No, Vels nije uspio ponoviti uspjeh Njemačke koja je 1972. kao debitant stigla do finala, a potom i do evropske krune.

Njemačka je prva dva prvenstva sama propustila, na putu do trećeg je zapela na Albaniji, no kada je napokon stigla do završnice, u velikom je stilu osvojila krunu.

Portugalski reprezentativac William Carvalho nije nastupio zbog žutih kartona, a zbog povrede je otpao Pepe, dok su kod Velsa zbog žutih kartona ispali iz sastava Aaron Ramsey i Ben Davies.

Izvor: Agencije