EURO: Island eliminirao Englesku, Italija Španiju

Nogometna reprezentacija Španije neće moći odbraniti naslov kontinentalnog prvaka jer ju je u današnjem duelu osmine finala Europskog prvenstva u Francuskoj savladala selekcija Italije sa 2:0.

Izabranici Antonija Contea ovom pobjedom izborili su četvrtfinalni meč sa Njemačkom koji je na rasporedu 2. jula, a grad-domaćin je Bordeaux.

Ranije su mjesto u četvrtfinalu izborile selekcije Poljske, Velsa, Portugala, Francuske, Njemačke i Belgije.

Ovo je i drugi uzastopni poraz „Furije“, prethodno je tim koji sa klupe predvodi Vicente del Bosque poražen u duelu grupne faze sa Hrvatskom.

Pobjedu i plasman među osam najboljih timova „Starog kontinenta“ su Italijanima donijeli golovi Giorgia Chiellinija (33) i Graziana Pellea (90+1).

Meč pred 80.000 gledatelja na stadionu Stade de France u pariškom predgrađu Saint-Denis sudio je arbitar Cuneyt Cakir iz Turske.

Ovako su se Italijani, makar malo, osvetili Špancima za poraz u finalu prošlog EURO-a u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine.

Najveće iznenađenje

U posljednjem meču osmine finala u Nici viđeno je najveće iznenađenje turnira – reprezentacija Islanda je eliminirala Englesku sa 2:1 i u četvrtfinalu igraju protiv domaće Francuske.

„Gordi Albion“ je poveo pogotkom Wayneja Rooneya u četvrtoj minuti sa bijele tačke i tada su mnogi pomislili kako je sve riješeno.

Međutim, Island je samo dvije minute kasnije izjednačio golom Ragnara Sigurdssona, da bi konačnih 2:1 postavio Kolbeinn Sigthorsson u 19. minuti.

Pred 35.000 gledatelja na stadionu Allianz Riviera sudio je Damir Skomina iz Slovenije.

Parovi četvrtfinala

Četvrtak, 30. juni
21:00 (Marsej): Poljska – Portugal

Petak, 1. juli
21:00 (Lil): Vels – Belgija

Subota, 2. juli
21:00 (Bordo): Njemačka – Italija

Nedjelja, 3. juli
21:00 (Saint Denis): Francuska  – Island

Izvor: Al Jazeera