Hrvatska policija ‘tretira’ 18 navijača

Hrvatski huligani izazavli su nerede, zbog kojih je HNS kažnjen sa 100.000 eura (Reuters)

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić izjavio je u petak da je u Puli i Splitu počela policijska obrada 18 izgrednika koji su izazvali prekid utakmice između Hrvatske i Češke u Saint-Etienneu, na Evropskom nogometnom prvenstvu.

“Mi smo identificirali ukupno 32 ljudi, a 18 ih je ‘u tretmanu’. Jučer [četvrtak] smo počeli tretman dijela tih ljudi u Puli, a najveći dio ih je u Splitu, i oni će danas biti tretirani. Ukupno će policija tretirati 18 ljudi u odnosu na ono što su radili u Francuskoj”, rekao je Orepić.

Na novinarski upit boji li se izgreda navijača na utakmici Hrvatske – Portugala u Lensu u subotu navečer, u osmini finala EURO-a, Orepić je odgovorio niječno: “Ne bojimo se, učinit ćemo sve da ih spriječimo.”

Nema potrebe izgredima na stadionima izražavati nezadovoljstvo i nepovjerenje, koje je “u osnovi svega toga što oni [izgrednici] rade”, kazao je.

“Kad se vrate doma i kad sve ovo prođe, obećavam da ćemo pristupiti rješavanju problema koji pritišću te ljude”, dodao je ministar.

HNS mora poštovati zakone

Zastupnik Mosta Miro Bulj, koji je bio u Orepićevoj pratnji, poručio je da izgredi na stadionima štete Hrvatskoj i nisu način izražavanja nezadovoljstva kojem je uzrok Hrvatski nogometni savez.

“Kad HNS ne poštuje zakon i kad moraju navijačke skupine upozoravati i boriti se za zakon, onda znači da imamo huligane u ložama i HNS-u”, rekao je Bulj.

Postupak hrvatskih navijača na utakmici između Hrvatske i Češke izazvao je revolt hrvatske javnosti, a među onima koji su osudili izgredničko ponašanje bila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Evropska nogometna federacija je HNS kaznila sa 100.000 eura kazne zbog nereda koje su izazvali hrvatski navijači u Saint-Etienneu.

Izvor: Agencije