Banja Luka: Otvoreno SP u kajaku i kanuu

BiH će na ovom prvenstvu predstavljati 11 takmičara u seniorskoj kategoriji i tri u veteranskoj (Anadolija)

Svjetsko prvenstvo ICF u kajaku i kanuu na divljim vodama “Banja Luka – Vrbas 2016”, koje će trajati do 5. juna, otvoreno je u srijedu navečer u Banjoj Luci, javlja agencija Anadolija.

Domaćin i organizator prvenstva je Kajak kanu klub Vrbas m:tel Banja Luka, a takmičari će odmjeriti snage u vrbaskom kanjonu Tijesno.

Nikola Stanković, direktor ovog takmičenja, izjavio je kako su, iako izgradnja staze nije išla predviđenim tokom, i zbog vodostaja i zbog vremenskih uvjeta, ispunjeni svi tehnički uvjeti.

“Održana su dva noćna treninga, sve je ispalo u najboljem redu, tako da smo mi kao organizatori zadovoljni, a takmičari nemaju nikakve primjedbe”, kazao je Stanković.

Trka veterana

Rekao je kako na Svjetskom prvenstvu učestvuju takmičari iz 30 država, kao i da je siguran kako je riječ od najvećem broju takmičara do sada.

Prema riječima Stankovića, Bosnu i Hercegovinu će na ovom prvenstvu predstavljati 11 takmičara u seniorskoj kategoriji i tri u veteranskoj.

Specifičnost prvenstva koje se održava u Banjoj Luci je i trka veterana u kajaku, za koju je također prijavljen veliki broj takmičara.

“Najveći favoriti su, po onome što sam uspio da pročitam, Njemačka i Francuska, tu je i Slovenija, koja ima Nejca Žnidarčiča, aktuelnog svjetskog prvaka, a što se tiče domaćih takmičara, najbolji rezultat očekujemo od Darka Savića”, kazao je Stanković.

Izvor: Agencije