Slavoljub Muslin novi selektor Srbije

Bivši igrač i trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin imenovan je za novog izbornika nogometne reprezentacije Srbije, potvrđeno je na stranicama Fudbalskog saveza Srbije.

Iz te nogometne asocijacije su potvrdili kako je Odbor za hitna pitanja, na sjednici kojom je predsjedao prvi čovjek FSS-a Tomislav Karadžić, jednoglasno donio odluku da Muslin bude izbornik reprezentacije do završetka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, uz mogućnost produžetka ugovora u slučaju plasmana.

Muslin reprezentaciju preuzima od Radovana Ćurčića, koji je prije nekoliko dana sporazumno raskinuo ugovor s FSS-om.

Tog 62-godišnjeg trenera za izbornika su predložili savjetnik predsjednika FSS-a za pitanja A reprezentacije Ilija Petković i predsjednik Stručno-strukovne organizacije fudbalskih trenera Srbije Slobodan Pavković.

Tri titule sa Zvezdom

Muslin će na klupu Srbije prvi put sjesti protiv Cipra 25. svibnja u Užicu.

Tokom karijere je, između ostalih, predvodio Brest, Pau, Bordeaux, Lens, Le Mans, Wydad Casablanca, Lokomotivu iz Moskve, Lokeren i Levski iz Sofije te nekoliko klubova u Ukrajini i Rusiji.

Sa Zvezdom je osvojio tri titule državnog prvaka, uz dva kupa, dok je prvak države bio i s Levskim i Wydadom.

U obrazloženju odluke o izboru Muslina za izbornika članovi Odbora za hitna pitanja su izrazili uvjerenje da je riječ o iskusnom i kvalitetnom stručnjaku, koji će autoritetom i znanjem povesti nacionalni tim prema plasmanu na SP 2018. godine.

Srbija će u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji igrati u skupini s Republikom Irskom, Moldavijom, Austrijom, Velsom i Gruzijom.

Na najnovijoj rang listi Svjetske nogometne asocijacije reprezentacija Srbije nalazi se na 56. mjestu.

Izvor: Al Jazeera i agencije