Zvonimir Boban savjetnik predsjednika FIFA-e

Po završetku sjajne igračke karijere Boban je ostao vrlo aktivan (Hrvoje Jelavi? / PIxsell)

Bivši kapiten hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimir Boban službeno je potvrđen kao novi član ureda novoizabranog predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Giannija Infantina, objavljeno je na FIFA-inom službenom internetskom portalu.

Boban postaje poseban Infantinov savjetnik za nogometna pitanja, dok bivši generalni sekretar Norveškog nogometnog saveza Kjetil Siema postaje savjetnik za strateška pitanja.

FIFA ističe kako je Boban, po završetku sjajne igračke karijere, ostao vrlo aktivan.

“Diplomirao je historiju, a upravo završava doktorat iz komparativne književnosti na zagrebačkom univerzitetu. Osim toga, piše kolumne i članke vezane za nogometu hrvatskom dnevniku Sportske novosti, kao i za italijanski Gazzetta dello Sport. Radio je i kao stručni analitičar za italijansku televiziju Sky”, navodi se u saopćenju.

Nova strategija FIFA-e

Boban je bio kapiten hrvatske reprezentacije koja je 1998. osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Većinu klupske karijere proveo je u AC Milanu, s kojim je 1994. godine postao prvak UEFA-ine Lige prvaka, te je također osvojio četiri naslova prvaka Italije. Zbog svog velikog doprinosa u uspjesima AC Milana, proglašen je najboljim stranim igračem u historiji kluba. 

Uz sjajne igračke karakteristike, asocijacija na Bobana je i udaranje policajca u neredima na Maksimiru 1990. godine, uoči ratova na Balkanu..

Nedavnim izborom Fatme Sambe Diouf za prvu ženu u ulozi generalne sekretarke FIFA-e, kao osnaživanjem svog ureda savjetnicima poput Bobana i iskusnog operativca Siema, Gianni Infantino pokazuje da će na drugačiji način voditi jednu od najbogatijih i najmoćnijih svjetskih sportskih organizacija, nego što je to činio njegov prethodnik Sepp Blatter. 

Izvor: Agencije