Kosovo primljeno u FIFA-u

Međunarodna nogometna  federacija (FIFA) primila je Kosovo u punopravno članstvo na Kongresu u Mexico Cityju.

Za prijem Kosova glasalo je 86 posto prisutnih delegata. Kosovo je primljeno u FIFA-u sa 141 glasova za, 23 protiv i tako je postalo 210. članica Međunarodne nogometne federacije.

Prijem Kosova za punopravnog člana FIFA-e obilježen je slavljem i vatrometom u Prištini.

Nakon glasanja, prisutnima se obratio Fadil Vokrri, predsjednik Nogometnog saveza Kosova.

“Velike emocije su trenutno kod mene. Svi na Kosovu smo dugo čekali ovaj dan, da postanemo punopravni članovi familje FIFA-e. Zahvaljujem se svima koji su nam dali podršku i glasali za prijem”, rekao je Vokrri.

‘Za sve građane Kosova’

Odluku FIFA-e komentirao je u Prištini Predrag Jović, potpredsjednik Nogometnog saveza Kosova.

“Omladina Kosova koja se bavi fudbalom ima svoj cilj. Ovo je jedna velika stvar za Kosovo, za kosovski narod. Ovo je odluka za sve građane Kosova”, kazao je on.

Pitanje Kosova bilo je posljednja, 15. tačka dnevnog reda Kongresa, a da bi Kosovo ušlo u najveću nogometnu organizaciju, bila je potrebna većina glasova.

“Odlične vijesti: Od danas, Kosovo je članica FIFA-e. Sport nema granica. Igrat ćemo također bez granica. Čestitamo”, napisao je na Twitteru predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Stav Srbije: Pravno nasilje

Ministar sporta Republike Srbije Vanja Udovičić rekao je da je odluka FIFA-e da primi Kosovo u svoje članstvo težak udarac političkih interesa na sport te odraz gubljenja osnovnih vrijednosti i načela sporta, prenosi Tanjug.

„Posledice ove odluke su nesagledive, ne samo u odnosu na nas, već za fudbal uopšte“, rekao je Udovičić.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopćila je da je odlukom da primi Kosovski nogometni savez u svoje članstvo FIFA postala saučesnik u pravnom nasilju na osnovu kojeg je Kosovo uvedeno u UEFA-u  i protiv toga je Fudbalski savez Srbije danas podnio tužbu Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Odluka FIFA-a je najdrastičniji primjer upliva politike u sport i neodgovorno zatvaranje očiju pred nesagledivim posljedicama koje će ova odluka imati na nogomet, ocjenjuje se u saopćenju.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsjednik Željko Kojić, koji je prije glasanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

“Mnogi delegati su svesni našeg stava. Kao što ste i svesni, UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje je trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija”, rekao je Kojić.

Kvalifikacije za SP

Kosovu su bila otvorena vrata za FIFA-u jer je nedavno primljeno u UEFA-u.

To znači da će kosovska reprezentacija naknadno dobiti mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje počinju u septembru.

Prema ranijem dogovoru, Kosovo bi trebalo biti u kvalifikacionoj grupi sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.

Nakon Kosova, kao 211. članica FIFA-e primljen je Gibraltar.

Izvor: Al Jazeera i agencije