Elan ukida proizvodnju skija za skokove

Na Elanovim skijama pobjedu u posljednjoj sezoni Svjetskog kupa osvojio je Slovenac Peter Prevc (AP)

Slovence, koji izuzetno vole sportove na snijegu, šokirala je odluka novih vlasnika proizvođača skija i sportske opreme Elan kojom je ukinut program proizvodnje skija za skijaše skakače, iako su na Elanovim skijama pobjede u posljednjoj sezoni Svjetskog kupa osvojili Slovenac Peter Prevc i Japanka Sara Takanashi.

Novi vlasnik Elana je američki investicijski fond koji upravlja portfeljem od dvije milijarde dolara širom svijeta, a program za skijaše skakače se ukida jer je riječ o malim serijama skija, pa nije rentabilan i na njemu je kompanija imala gubitke.

Protiv odluke već nekoliko dana protestira sportska javnost, koja traži da se nađe novi proizvođač skija za skakanje, kako bi se održala dugogodišnja tradicija.

Skije skuplje od Yuge

Mnogi upozoravaju kako je Elan do sada svake godine donirao skije za mlade slovenske skakače, ali i alpske skijaše, što bi sada moglo prestati.

Uz to, sada su svoje termine u medijima i na televiziji ponovo dobili oni koji godinama govore o takozvanom nacionalnom interesu u ekonomiji, koja mora biti u većinskom vlasništvu države, a protiv su privatizacije i prodaje nacionalnih industrijskih bisera stranom kapitalu.

Američki vlasnici tvrde kako odluku neće opozvati, nego se posvetiti rentabilnim programima, koji donose zaradu, te kako će ponovo raditi na marketinškim vrijednostima brenda Elan, koji je nekada držao 10 posto svjetske proizvodnje skija.

Tvornica smještena u brdovitom kraju Begunje postala je dio nacionalnog prestiža, posebno krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, pred raspad bivše Jugoslavije, kad se u Ljubljani, u svojevrsnom marketinškom ratu s Beogradom, tvrdilo kako par Elanovih skija u izvozu na američko tržište postigne višu cijenu nego tada popularni automobil Yugo iz Kragujevca, iako se radilo o projektu iza kojega su stajali država i savezni fondovi.

Amerikanci su Elan kupilo dosta jeftino, praktično za nekoliko hiljada eura, ali uz obavezu da državi vrate 12 miliona eura pomoći Elanu, što je Evropska komisija prije nekoliko godina proglasila neopravdanom pomoći države, protivnom evropskoj regulativi.

I sindikat protiv

Iz EK-a su zahtijevali da se novac vrati u državni budžet, a Elan privatizira, nakon što su njime godinama upravljale ekipe menadžera koje je postavila država, kako bi sanirala tvornicu koja je upadala iz problema u problem.

Ukidanju programa za skijaše skakače usprotivio se i sindikat u Elanu, čiji rukovoditelji tvrde kako je kompanija lani ostvarila čisti dobitak i kako program skija za skakače ne treba ukidati.

To će vjerovatno dovesti do daljeg smanjivanja broj zaposlenih u tvornici koja je prije 25 godina imala 1.500 zaposlenih, a sada jedva trećinu tog broja.

Izvor: Agencije