Džumhur pobijedio Berdycha u 2. kolu u Monte Carla

Bh. teniser Damir Džumhur je u 2. kolu Mastersa u Monte Carlu sa 2:1 u setovima savladao češkog tenisera Tomaša Berdycha.

Čeh je dva puta igrao protiv Džumhura i oba puta je bio siguran.

Meč u srijedu bila je šansa za bh. tenisera i njegova treća sreća.

U prvom setu Džumhur je došao do brejka u sedmom gemu i poveo sa 4:3 te prednost zadržao do kraja seta.

Drugi set bolje je otvorio češki teniser koji je odmah na startu napravio brejk i poveo s 3:0. No, Džumhur se uspio vratiti i „ribrejkom“ došao do izjednačenja 4:4.  Džumhur je kod rezultata 5:5 imao priliku za brejk, stigao od 40:0 do izjednačenja i prednosti, ali je Berdych uspio spasiti svoj servis i osigurati taj-brejk. Džumhur je bez većih problema osvojio svoj servis za 6:6 te je pobjednika drugog seta odlučio taj-brejk.

Naredni protivnik – Raonić

Berdych je u taj-brejku potpuno dominirao napravivši tri mini brejka te bez većih problema rezultatom 7:1 osvojio sedmi 13. gem i izborio treći set.

U odlučujućem setu igrači su “čuvali” servis do šestog gema kada Džumhur pravi brejk i dolazi do vodstva od 4:2. Uz malo problema uspio je osvojiti svoj servis i potvrditi brejk te povesti sa 5:2. Berdych se nakratko vratio u igru osvojivši svoj servis za 5:3, ali je Džumhur uzvratio na svoj servis i uprkos problemima, s obzirom na to da je odbranio dvije brejk lopte, iskoristio drugu meč loptu za konačnih 6:3.

Pobjeda protiv Berdycha je novi Džumhurov uspjeh, nakon što je nedavno slavio protiv Rafaela Nadala u Miamiju.

Naredni rival bh. teniseru bit će bolji iz duela Cuevas (Urugvaj) – Raonić (Kanada).

Izvor: Al Jazeera i agencije