Svi se pravili da ne čuju ‘Za dom spremni’

Premijeru i ministru zamjera se što nisu reagirali na neprimjereno skandiranje (Marko Mrkonjic / Pixsell)

Hrvatska nogometna reprezentacija na putu u svoju novu pobjedu u prijateljskoj utakmici protiv Izraela u Osijeku, bila je nošena spornim pozdravom ‘Za dom spremni!’ i uzvikom ‘Ajmo ustaše!’, a hrvatski mediji izvijestili su kako su se visoki uzvanici i sudionici utakmice u srijedu navečer ponašali kao da to ne čuju.

Mediji napominju da se radi o još jednom u nizu sličnih skandala, ali da su se umjesto osuda mogle čuti pohvale o odličnoj atmosferi koju je stvorilo nešto više od 10.000 navijača koji su bodrili ‘Vatrene‘ po iznimno ružnom i hladnom vremenu.

Sličnih se incidenata, naime, nakupio već priličan broj na utakmicama hrvatske izabrane vrste, a najpoznatiji je onaj u izvedbi sada već bivšeg reprezentativca Joea Šimunića, zbog kojeg ga je FIFA suspendirala te je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

U svečanoj loži premijer, ministar sporta…

Danas je Šimunić ponovno uz reprezentaciju, kao član stručnog tima izbornika Ante Čačića, koji je također nakon utakmice pohvalio atmosferu koju je priredila publika i zahvalio se posjetiteljima što su došli u Gradski vrt u velikom broju po kiši i hladnoći bodriti hrvatsku izabranu vrstu.

Mediji su istaknuli da su svemu svjedočili visoko državni dužnosnici, prije svega premijer Tihomir Orešković te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, kao i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker.

No, kako pišu 24 sata, nitko nije reagirao na skandiranje jedne tribine s koje se uzvikivalo ‘Za dom!’, a s druge ‘Spremni!’, a koje se moglo čuti i u izravnom prijenosu.

Podsjećaju da je reprezentacija Izraela u Osijeku dočekana uzvikom iz doba režima koji je Židove iz njihovih domova za vrijeme Drugog svjetskog rata tjerao u Jasenovac.

I dok je u Splitu na tribini udruge Documenta voditeljice Vesne Teršelič, kako je prenio Index.hr, zaključeno dan kasnije kako je premijer Orešković zbog takvih parola trebao izaći iz svečane lože, iz Banskih dvora je stiglo priopćenje u kojem stoji da Vlada osuđuje govor mržnje i vrijeđanje te isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima.

Vlada je u priopćenju pozvala sve građane da poštuju dosegnute demokratske vrijednosti i da svojim primjerom ne narušavaju svoj ugled i ugled svoje domovine.

Predsjednica: Recimo NE rasizmu

“U suvremenom svijetu kada pojedinci koriste različitosti za novu platformu razdora koja svoj vrhunac doseže u posljednjim tragičnim događajima u Bruxellesu, tolerancija i zajedništvo snažnije nego ikad dobivaju svoj puni smisao. U tom kontekstu osuđujemo svaki pokušaj degradacije dosegnutih demokratskih vrijednosti, govor mržnje i vrijeđanje. Vlada Republike Hrvatske osuđuje isticanje simbola i slogana totalitarističkih režima na sportskim borilištima kao neprihvatljivu i nepoželjnu pojavu. U fragmentiranoj slici današnjice pozivamo na sve civilizacijske vrijednosti i standarde i osuđujemo svaki čin i sve oblike izražavanja koji promiču ili potiču govor mržnje i nesnošljivost”, stoji između ostalog u priopćenju.

Sličnim priopćenjem oglasio se i HNS, zahvalivši navijačima na potpori, ali istaknuvši da su “atmosferu narušili povici kojima nije mjesto na sportskim borilištima i uopće u demokratskoj, modernoj i tolerantnoj Hrvatskoj kakvu svi priželjkujemo”.

U priopćenju se osuđuje isticanje svih simbola i slogana koji veličaju totalitarističke režime, degradiraju demokratske vrijednosti i promiču govor mržnje, diskriminaciju, rasizam ili vrijeđanje po bilo kojoj osnovi. Također se poziva navijače na borbu za visoke demokratske standarde jer se u suprotnom narušava ugled hrvatskog nogometa, navijača i države.

Na neprimjereno skandiranje tijekom utakmice reagirao je i Hrvatski helsinški odbor (HHO), istaknuvši i druge neprimjerene i za pojedine društvene skupine uvredljive uzvike.

HHO je ustvrdio da na verbalne eskalacije fašizma i seksističkog rasizma nitko nije reagirao te su upozorili na brojne državne i druge javne i sportske djelatnike koji su tome svjedočili, istaknuvši da je na utakmici bila nazočna i izraelska veleposlanica Zina Kalay Kleitman.

Kao jedini “disonantni ton” upućen prije utakmice navijačima i hrvatskoj javnosti istaknuli su poruku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je na svojem Facebook profilu poručila: “Dostojanstveno, s ponosom, bodrimo naše Vatrene! Pokažimo da smo navijači koji vole svoje i poštuju druge. Recimo NE rasizmu!”.

Židovska općina Zagreb: Nalik na Njemačku 1933.

Predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, za Index.hr je izrazio razočarenje izostankom bilo kakve reakcije službene vlasti tijekom utakmice Hrvatska – Izrael i ocijenio da je zakon u tom pogledu jasan te da se utakmica morala prekinuti.

Kraus je prije nekoliko dana u svom govoru na Židovskom groblju na Boninovu u Dubrovniku izrazio zabrinutost rastom nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje i revitalizacijom i relativizacijom ustaštva. 

“Ovakvo stanje gledamo još iz vremena predizborne kampanje, a nastavlja se i danas”, rekao je Kraus, dodajući da objašnjenja policije o tome da ne mogu reagirati na ustaške povike jer je riječ o masi ljudi, samo dokaz na koji se način vlada u Hrvatskoj.

“Sve ovo nalikuje na Njemačku 1933. godine i na Hrvatsku iz 1941. godine”, rekao je Kraus, ocijenivši da su hrvatski zakoni u ovakvim slučajevima jasni, ali kako je očigledno da se ne provode.

Izvor: Al Jazeera i agencije