Aco Petrović treći put selektor Hrvatske

Aleksandar Petrović je bio selektor Hrvatske kada je osvojila posljednju medalju na velikom takmičenju, 1995. na EP-u u Atini (Arhiva)

Aleksandar Petrović, trener pod čijim je vodstvom hrvatska košarkaška reprezentacija osvojila posljednju medalju na velikom takmičenju, 1995. godine na Evropskom prvenstvu u Atini, predstavljen je kao selektor ove države za kvalifikacijski olimpijski turnir u Torinu i za ovogodišnje Olimpijske igre u Riju, uspiju li hrvatski košarkaši osvojiti prvo mjesto u julskim kvalifikacijama.

“Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza prihvatio je prijedlog Stručnog savjeta i, nakon razgovora sa svim kandidatima, odredio da izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije za kvalifikacijski olimpijski turnir u Torinu i za OI u Rio de Janeiru bude Aleksandar Petrović”,  rekao je u srijedu, nakon sastanka Upravnog odbora, predsjednik HKS-a Ivan Šuker, prenosi Hina.

Petrović je, nakon imenovanja, istakao kako je uvjeren da ekipa koju će izabrati za kvalifikacijski turnir u Torinu može izboriti plasman na OI u Brazilu.

“Nismo u situaciji da možemo bilo koga potcjenjivati, ali s obzirom na profil suparnika, turnir u Torinu je najbolji mogući prolaz ka OI. Bilo bi teže to ostvariti protiv Srbije u beogradskoj Areni, ili, uvjetno rečeno, protiv Francuske ili Kanade na Filipinima. Čvrsto vjerujem da ova reprezentacija može dosegnuti cilj o kojem svi sanjamo, a to je plasman na OI. To bi bila nagrada dečkima koji imaju iza sebe dosta gorkih trenutaka. Od toga nas dijeli 80 ili 120 minuta kvalitetne igre”, rekao je on.

Razgovori s kandidatima

Petrović je najavio da će u naredni sedmicu dana obaviti telefonske razgovore sa svim potencijalnim kandidatima, a da će u slijedećih 20 dana većinu njih i obići, osim igrača koji su u NBA ligi, za koje će od 1. maja biti pripremljen poseban program priprema.

Na turniru u Torinu će Hrvatska prvu utakmicu igrati 5. jula protiv Italije, a dan poslije protiv Tunisa.

Bude li među prve dvije reprezentacije u grupi B, Hrvatsku u polufinalu, 8. jula, čeka jedna od tri reprezentacije iz grupe A, u kojoj su Grčka, Meksiko i Iran, a finalni dvoboj na rasporedu je 9. jula.

Samo će pobjednik turnira izboriti pravo igranja na olimpijskom turniru, a Petrović vjeruje da će igrači biti izrazito motivirani.

Petrović je trenutno na dužnosti izvršnog dopredsjednika zagrebačke Cibone, član je Stručnog savjeta i Upravnog odbora HKS-a, tijela krovne košarkaške organizacije koja su ga predložila i dodijelila mu treći mandat.

Nekadašnji proslavljeni košarkaš je tokom trenerske karijere učestvovao kao pomoćnik Petru Skansiju u osvajanju prve hrvatske timske olimpijske medalje, kad su košarkaši Hrvatske, predvođeni Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem, Dinom Rađom i Stojkom Vrankovićem, osvojili srebro na OI u Barceloni 1992. godine, igrajući u finalu protiv originalnog američkog Dream Teama.

Uspjesi s Cedevitom

Petrović je po prvi put preuzeo selektorsku funkciju u hrvatskoj reprezentaciji za EP 1995. u Atini, gdje je Hrvatska poražena u polufinalu od Litvanije, a u borbi za bronzu svladala je domaću Grčku.

Bila je to posljednja medalja za hrvatske košarkaše na seniorskom nivou, a sve do EuroBasketa u Sloveniji 2013. godine Hrvatska se nije našla u borbi za odličja.

Drugi selektorski mandat na hrvatskoj klupi Petrović je odradio na EP 2001. u Turskoj, gdje je ova reprezentacija poražena u četvrtfinalu od Turske, a on je po završetku Prvenstva podnio ostavku.

Iz Petrovićeve trenerske biografije valja izdvojiti razdoblje rada u zagrebačkoj Cedeviti, koju je doveo do završnog turnira i trećeg mjesta u Eurokupu 2011. godine, a u toj je sezoni osvojio i nagradu za najboljeg trenera tog turnira.

Osim u Hrvatskoj, Petrović je selektorski posao radio i na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine, koju je vodio na EP-u 2013. u Sloveniji, te na prilično nesretan način ispao u grupi.

Izvor: Agencije