Mečevi na praznim stadionima zbog prijetnji

Samoubice su u novembru aktivirale naprave van stadiona u koordiniranim napadima sa drugim napadačima u glavnom francuskom gradu (AP)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) saopćila je kako bi utakmice Evropskog prvenstva, koje je na rasporedu ove godine, mogle biti pomjerane na različite lokacije u Francuskoj i igrane drugi dan bez navijača kao odgovor na terorističke napade ili prijetnje, prenose agencije.

Planovi su izrađeni nakon što su bombaši samoubice pokušali ući na stadion u Parizu tokom prijateljske utakmice između reprezentacija Francuske i Njemačke u novembru prošle godine.

Samoubice su u novembru aktivirale naprave van stadiona u koordiniranim napadima sa drugim napadačima u glavnom francuskom gradu, a tom prilikom je ubijeno 130 osoba.

Vanredna situacija

Sedam dana poslije tih napada odgođena je prijateljska utakmica između Njemačke i Holandije i to neposredno prije početka, jer je policija sumnjala kako postoji mogućnost da će biti aktivirana eksplozivna naprava na stadionu u Hannoveru.

Još tri mjeseca je preostalo do početka Evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, gdje je na snazi i dalje vanredna situacija. 

Evropska kuća nogometa UEFA je saopćila kako nema podataka o određenoj prijetnji, ali da su planovi izrađeni kako bi bili spremni za svaku situaciju.

Prvenstvo počinje 10. juna, dok je posljednji meč na rasporedu 10. jula. 

Izvor: Agencije