Ajnadžić: Bayern dolazi na pregovore o stadionu u Sarajevu

Kada se govori o izgradnji dodatne infrastrukture, misli se na podzemnu garažu, hotelski kompleks i otvoreni bazen (EPA)

Novoizabrani načelnik sarajevske Općine Centar Nedžad Ajnadžić rekao je kako imaju najave i obećanja da će predstavnici najtrofejnijeg njemačkog nogometnog kluba Bayerna iz Minhena doći u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi razgovarali o mogućnosti saradnje u investiranju u Olimpijski stadion “Asim Ferhatović Hase” na Koševu.

Ajnadžić je za Anadoliju rekao kako je stadion u strukturi projekata koje je definirao u svom planu kao veoma visoki prioritet.

“Mi želimo da se reprezentativne utakmice igraju na stadionu Koševo. Mi želimo stadion Koševo rekonstruirati u skladu sa zahtjevima FIFA-e i UEFA-e (svjetske i evropske nogometne asocijacije)”, izjavio je.

“Želimo infrastrukturalno urediti i dopuniti prostor oko stadiona i radimo na promicanju i, rekao bih, jednom aktivnom odnosu svih onih koji su zaduženi, a pogotovo Centar za sport i rekreaciju, da se pokrene procedura korekcije regulacionog plana kako bi se dopunili elementi koji su neophodni ovim arhitektonskim i rekonstruktivnim promjenama stadiona Koševo.”

Prije svega misli na podzemnu garažu, hotelski kompleks i otvoreni bazen.

Kapitalna investicija

“Imamo najave, imamo obećanja da će predstavnici Bayern Minhena doći po tom pitanju da razgovaraju oko mogućnosti suradnje za stadion Koševo. Mi smo sretni zbog toga i bit će nam posebno drago ukoliko budemo tu priliku umjeli i znali iskoristiti”, kaže.

“Tu kapitalnu investiciju ili megaprojekat bi prije svega mogli realizirati isključivo samo kroz dva zakonska rješenja, a to je javno i privatno partnerstvo ili eventualno koncesija. Opredijelit ćemo se za ono šta se više svidi investitoru i šta je nama pogodnije i bolje. Naš interes je da investicija ide i naš interes je da tražimo mogućnost, priliku i šansu da zaposlimo naše mlade ljude koji čekaju na birou”, izjavio je Ajnadžić.

Izvor: Agencije