Gol tehnologija i na Euru 2016

Gol tehnologija već se realizira u nekoliko vodećih europskih liga (EPA)

Europska nogometna asocijacija (UEFA) najavila je uvođenje gol tehnologije na Europskom prvenstvu koje se ove godine igra u Francuskoj, kao i u narednoj sezoni u Lige prvaka i Lige Europe.

Prema pisanju specijaliziranih sportskih medija, UEFA bi takvu odluku trebala donijeti u petak, nakon što je ona usuglašena prošlog mjeseca na Sudačkom odboru krovne kuće europskog nogometa.

Doskorašnji predsjednik UEFA-e Michel Platini bio je protivnik uvođenja suvremene tehnologije, no glavni tajnik Gianni Infantino zalaže se za promjenu koja će biti službeno predstavljena za nekoliko dana.

“Korištenje tehnologije u Ligi prvaka i Ligi Europe znači da bismo je morali uvesti na 280 stadiona, a potom je ukloniti za mečeve nacionalnih prvenstava. To bi za razdoblje od pet godina koštalo 54 milijuna eura, što je previše za utvrđivanje situacija koje se događaju jednom u 40 godina. Radije bih taj novac uložio u mlade igrače i infrastrukturu”, rekao je tada Platini.

Gol tehnologija i u kvalifikacijama za Mundijal

Gol tehnologija već se realizira u engleskoj Premier League, talijanskoj Serie A, njemačkoj Bundesligi i francuskoj Ligue 1, a primjenjivala se i na Svjetskom prvenstvu u Brazilu prije dvije godine.

Ranije su čelnici Svjetske nogometne federacije (FIFA) odlučili dozvoliti uporabu “oka sokolovog” za procjenu situacija kad je sporno je li lopta prešla gol-crtu i u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, a ne samo na završnom turniru u Rusiji.

Tehnologija se može upotrebljavati samo u slučaju da su nacionalni savezi, čije se reprezentacije sastaju, prethodno to dogovorili pismenim putem i obavijestili FIFA-u, prenosi.

Ista je situacija i s pravilom kratkotrajnog odmora i prekida utakmice u slučaju ekstremnih klimatskih uvjeta, odnosno vrućine i sparine, kako bi se igrači mogli osvježiti.

FIFA je stav oko upotrebe tehnologije promijenila nakon Svjetskog prvenstva 2010. godine u Južnoj Africi kada suci na utakmici Engleska – Njemačka nisu priznale očit gol Franka Lamparda.

Izvor: Agencije