Eurobasket: Porazi BiH i Hrvatske, pobjede Slovenije, Srbije i Makedonije

U drugom danu Evropskog prvenstva u košarci, reprezentacija Bosne i Hercegovine je uvjerljivo poražena od Francuske, jednog od favorita prvenstva, Hrvatska je u samoj završnici tvrde utakmice poražena od Grčke, dok su selekcije Srbije, Makedonije i Slovenije slavile u susretima protiv Njemačke, Holandije te Gruzije.

U susretu 2. kola C grupe Eurobasketa hrvatska košarkaška reprezentacija je u Areni Zagreb pred 15.000 gledatelja izgubila od Grčke 70:72 upisavši prvi poraz na prvenstvu.

Hrvatska je i bez Bojana Bogdanovića veći dio utakmice odigrala sjajno protiv jednog od kandidata za odličje, no u samoj završnici je ispustila pobjedu.

Grci su poveli 2:0 i bilo je to jedino njihovo vodstvo u prve tri četvrtine.

Na kraju prve četvrtine Hrvatska je imala plus sedam (18:11), u drugoj četvrtini plus devet (33:24), a tokom treće četvrtine i deset poena viška (40:30).

Grci su u zadnjoj dionici počeli polako stizati zaostatak, a u samoj završnici i u potpunosti preokrenuli rezultat. Šest minuta prije kraja utakmice Grci su uspjeli smanjiti na dva poena zaostatka (59:61), a dvije minute kasnije i do prvog vodstva (66:65).

Njihova prednost je 1:30 minute do kraja porasla na plus pet (72:67). U tim trenucima Grci su načinili seriju 13:2 što se pokazalo ključnim.

Hrvatska je u zadnjem napadu imala priliku izboriti produžetak, no Simon nije uspio i Grčka je na koncu slavila 72:70.

Krunoslav Simon je ponovno odigrao odličnu utakmicu za “Vatrene”, te je susret završio sa 18 poena i pet skokova, dok je Roko Leni Ukić dodao 14 poena uz dva skoka i četiri asistencije.

Iskusni Vassilis Spanoulis je bio pokretačka snaga Grčke, za koju je protiv Hrvatske postigao 16 poena uz četiri skoka i šest asistencija.

Ilievski je predvodio napad Makednoije [Izvor: EPA]

Ujednačeni napad Makedonije su predvodili Vlado Ilievski sa 14 poena i sedam asistencija te Bojan Trajkovski sa 13 poena, dok je u holandskom timu najbolji bio Nicolas De Jong sa 19 poena i četiri asistencije.

U večernjem terminu od 21 sat Hrvatsku u Zagrebu očekuje derbi sa Grčkom,  dok će Bosna i Hercegovina igrati protiv aktuelnog prvaka Francuske.

Bogdanović se oporavlja

Hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović, koji je sinoć na utakmici protiv Slovenije nezgodno pao i snažno udario glavom o parket, nije igrao na današnjoj utakmici protiv Grčke na EP-u, ali osjeća se bolje.

“Nakon obavljene dijagnostike nalazi su u redu i započeli smo sa terapijom, koja zahtijeva mirovanje te izostanak s današnje utakmice (protiv Grčke). Bogdanović se jutros subjektivno osjećao bolje, a mi i dalje kontinuirano pratimo njegovo stanje”, izjavio je ranije liječnik hrvatske reprezentacije dr. Josip Samardžić.

Bogdanović je sinoć završio na pretragama u bolnici sa sumnjom na potres mozga. On je u 25. minuti nastradao u sudaru s Nebojšom Joksimovićem koji je pokušao blokirati njegovo zakucavanje. Bogdanović je nezgodno pao i snažno udario glavom o parket.

Izvor: Al Jazeera i agencije