Naumoski: Srbija bi opet mogla igrati protiv Španije – u finalu

Naumoski je danas predsjednik Košarkaškog saveza Makedonije (Al Jazeera)

Razgovarao: Tomislav Šoštarić

Petar Naumoski, jedan od najboljih makedonskih igrača u povijesti i osvajač brojnih košarkaških titula, u Zagrebu boravi na funkciji predsjednika Košarkaškog saveza Makedonije.

Odmah nakon prvog nastupa Makedonije na Eurobasketu 2015., Naumoski je za Al Jazeeru komentirao meč, šanse i mogućnosti zemalja iz regije te favorite na ovom turniru.

Pojasnio je što pojava mladih košarkaških snaga na ovim prostorima znači za nov uzlet ovog tradicionalno jakog sporta u regiji. 

  • Kako ocjenjujete početak Makedonije na ovom turniru? Grčka je jaka, pobijedila je sa 20 poena razlike. Što to govori o rezultatu i igri?

– Mene raduje da su naši igrači odigrali baš dobrih 30-ak minuta, a imali smo, da kažemo, neki rezultat koji je odgovarao normalnom toku utakmice. Ono što se na kraju desilo je da je došlo do 20 razlike. Mislim da je na neki način pad koncentracije i moguće je da je u našim glavama bilo da ne možemo dobiti ovu utakmicu i izgubili smo sa 20 poena. Međutim, ohrabruje da su igrači pokazali da mogu da se nose sa mnogo jačim ekipama nego što smo mi, a bojim se samo da nismo potrošili neki atom snage više nego što je trebalo, koji će nam itekako biti potreban na sutrašnjem meču s Holandijom.

  • Kako ocjenjujete ostale ekipe iz zemalja regije do sada? BiH je izgubila, Srbija je svladala Španjolsku s 10 poena razlike.

– Oni su gubili na početku s deset poena, ali su u toku druge četvrtine i treće već preuzeli vođstvo… Međutim, ipak je to na neki način utakmica koja može biti i finale samog prvenstva, tako da su to po meni dvije najjače ekipe, uz njih možda da stavimo Francuze. Mogu reći samo za Grke i za Hrvatsku da imaju odlične timove, a šta će biti, kako će biti, videćemo.

  • Slovenija je bila domaćin prije dvije godine, Hrvatska je 2015. Kako ste zadovoljni organizacijom u Zagrebu i što takva natjecanja na ovim prostorima znače za košarku u regiji?

– Ne mogu dati baš precizan odgovor na to zato što nisam bio do sada ni na jednom takmičenju kao funkcioner. Kao igrač nisam ni razmišljao kako je to organizovano. Sadašnja organizacija je fenomenalna, verujem da je i u Sloveniji na neki način bilo isto tako. Mislim da je to onaj naš stari jugoslovenski mentalitet, mi smo, ipak znali i da organizujemo i da igramo i da pobeđujemo pa taj, da kažemo, sklop u svakoj našoj glavi na bivšim YU prostorima pokazuje da smo itekako uspešni i kvalitetni.

  • Hrvatska u nedjelju ide na Grčku – što mislite s obzirom na ovo što je Grčka pokazala protiv Makedonije?

– Ja mislim da Hrvatska večeras ima dosta težak zadatak, ipak je to na neki način komšijski derbi. Slovenci su dosta čvrsti, igraju odličnu odbranu prije svega i ako tu Hrvati ne potroše puno snage onda bi mogli sutra da imaju odličan meč i da se nadaju pobedi protiv Grka. Međutim, kao što sam rekao, Grci su danas igrali u drugoj ili trećoj brzini u toku svih 40 minuta i mislim da su baš razmišljali o sutrašnjem meču.

  • Kakva je situacija s makedonskom košarkom i reprezentacijom općenito? Makedonija je u Litvi bila odlična četvrta, u Sloveniji ispala u prvom krugu… kamo ide makedonska košarka, koji su problemi, a koji pozitivni pokazatelji?

– Pa vidite, mi smo pre četiri godine otišli tako da nas niko nije znao, ni sami igrači nisu puno verovali da mogu da urade ono što su uradili, to je četvrto mesto u Litvi. Nažalost, ako je to bilo dobro, a bilo je super, trebali smo odmah dve godine nakon toga u Sloveniji da bar zadržimo status u prvih osam ekipa. Međutim, to nismo uspeli, završili smo na 22. poziciji i ova promena generacije i igrača na neki način dovodi nas da ako mi, u našoj grupi izborimo plasman za drugi krug mislim da je to maksimalni rezultat koji momci mogu da daju. Sve što više od toga uradimo, verujte, isto je kao da smo osvojili neku medalju.

  • Spominjali ste smjenu generacija – dosta se mladih igrača, dobrih igrača pojavilo u reprezentacijama zemalja regije. Kako općenito u zemljama regije košarka sada stoji sa tom djelomičnom smjenom generacija?

– Ja mogu tu samo da pohvalim samo ABA ligu. ABA liga je napravljena isključivo za rast i za podizanje kvaliteta tih mladih igrača. Oni imaju dosta prostora u toj ligi, koja nije naivna, koja je izuzetno kvalitetna, upravo zbog njih. I tu se pokazalo da iz te lige su izašli dosta dobri igrači koji već pokazuju, i van svojih zemalja, odlične rezultate. Tako da nadam se da jedan dan to neće prestati, a nadam se da jedan dan neko od njih će i preuzeti, tako da kažemo, primat i u NBA-u.

Izvor: Al Jazeera