Petrović: Cibona vraća dug za tri godine

Petrović: Moram reći da sam u petak bio iznimno sretan što sam predao vlast (www.cibona.com)

Aleksandar Petrović, koji je u petak dužnost predsjednika Košarkaškog kluba Cibona iz Zagreba zamijenio funkcijom izvršnog dopredsjednika, izjavio je u ponedjeljak kako će nekadašnji dvostruki europski prvak za tri godine vratiti svih 15,5 miliona kuna (2,04 miliona eura) duga koji su predmetom predstečajne nagodbe.

Iza Petrovića je turbulentna godina u kojoj je Cibona stigla do ruba ponora, ali zahvaljujući njegovom angažmanu i okupljanju privrednih subjekata koji su prije 40 godina od nekadašnje Lokomotive stvorili jedan od najmoćnijih europskih košarkaških kolektiva Europe, klub je spašen financijske propasti.

U ponedjeljak je na konferenciji za medije naglasio kako je tokom ljeta na stolu imao ponudu stranog investitora koji je s prvim danom septembra bio spreman uplatiti milion eura, a čija je namjera bila ulagati u klub sve do privatizacije u kojoj bi postao većinskim vlasnikom. No, izvršni dopredsjednik je na kraju odlučio ne staviti svoj potpis na taj ugovor. Njegova je odluka bila vratiti Cibonu njezinim korijenima.

„Od ovog trenutka počinje stvaranje moćne Cibone kakvu navijači žele vidjeti“, rekao je dojučerašnji predsjednik kluba kojeg je od prošlog petka na toj dužnosti zamijenio Ivo Markotić, generalni direktor kompanije Badel 1862.

„Moram reći da sam u petak bio iznimno sretan što sam predao vlast“, izjavio je Petrović koji je u proteklih godinu dana donosio i potpisivao odluke kojima je Cibona ostala na životu i došla na korak dovršetka procesa predstečajne nagodbe prema kojoj bi u sljedećih osam godina trebala vratiti 15,5 miliona kuna duga vjerovnicima.

Povratak tvoraca

No, Petrović je, zahvaljujući se svima na strpljenju, poručio da je namjera klupskih čelnika ta dugovanja podmiriti u znatno kraćem roku.

„Očekujem da ćemo za tri godine isplatiti sve svoje obveze“, kazao je on, a svoj optimizam temelji na budućoj finansijskoj stabilizaciji kluba za što bi garancija trebala biti okupljanje kompanija koje su 1976. godine stvorile Cibonu.

Radi se o Francku, Badelu 1862 i Krašu. Uz njih, tvrdi Petrović, pripremljen je ulazak još četiri privredna subjekta u klub, ali ih još nije želio imenovati.

„Radi se o jednoj hrvatskoj banci, jednom osiguravajućem društvu i dvije top hrvatske firme koje su kroz regionalna i europska natjecanja u kojima sudjelujemo pronašle svoj interes vezati se uz Cibonu. Tih sedam privrednih subjekata osigurat će oko 7,5 milijuna kuna (990.000 eura) godišnje, što je platforma da Cibona ima miran budžet“, istaknuo je Petrović te dodao da će financiranje iz tog dijela započeti 1. januara 2016. godine jer su sve navedene firme već imale definirane budžete za ovu kalendarsku godinu.

Cibona bi na godišnjem nivou, kao jedan od pet vrhunskih gradskih sportskih brandova, iz gradskog budžeta trebala dobiti 3,7 miliona kuna (490.000 eura) od Sportskog saveza Grada Zagreba te još 450.000 kuna (blizu 59.000 eura) od Turističke zajednice.

„To je za tri milijuna kuna manje sredstava od Grada u odnosu na prošlogodišnji iznos“, dodao je direktor Cibone Domagoj Čavlović.

Korektna i konkurentna ekipa

Petrović je iznio podatak da će na ugovore igrača koji će činiti prvi tim Cibone u novoj sezoni klub potrošiti 550.000 eura neto te da u slijedećem četverogodišnjem razdoblju taj budžet neće probijati granicu od 600.000 eura neto po sezoni. Klupski čelnici zacrtali su da u spomenutom razdoblju polovinu igrača u prvoj ekipi moraju činiti mladići koji će dolaziti iz Ciboninog juniorskog pogona.

„Spomenuti iznosi su zadovoljavajući da se napravi korektna i konkurentna momčad“, tvrdi Petrović koji je mišljenja da će Cibona u novoj sezoni imati nemjerljivo jaču ekipu nego prošle godine, uz uvjet da su svi igrači zdravi i na raspolaganju trenerskom dvojcu koji čine Slaven Rimac i Jurica Golemac.

To u ovom trenutku nije slučaj, jer je 18-godišnji centar Ivica Zubac dobio udarac u koljeno koji će ga, prema prvim procjenama ljekara, ostaviti izvan parketa čak dva mjeseca. Američki razigravač Corey Fisher još nije u optimalnoj formi, a s All-Star utakmice najboljih mladih europskih košarkaša odigranoj u Lilleu, na kojoj je Cibona bila jedini klub s tri predstavnika, Nik Slavica i Ante Žižić vratili su se lakše povrijeđeni.

Cibona će prvu utakmicu nove sezone odigrati u četvrtak 1. oktobra, kad „Vukovi“ gostuju kod Zadra u okviru prvog kola regionalne ABA lige. Potom ih u slijedećih osam dana čekaju još tri utakmice u istom takmičenju: domaći ogled sa slovenskim Tajfunom (4. 10.), gostovanje kod Cedevite (6. 10.) i dvoboj s Union Olimpijom u Draženovom domu (9. 10.).

Izvor: Agencije


Povezane

Vrijeme čini svoje, nekadašnja hrvatska košarka doima se puno boljom od ove današnje – ako ni zbog čega drugog, a ono zbog rezultatskih dometa.

blog by Zoran Čutura
Published On 16 Mar 2015
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO