Dijamantna liga: Pobjeda Sandre Perković, Amel Tuka treći

Sandra Perković je pobijedila hicem od 67,50 metara iz četvrte serije (EPA)

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković je pobjedom u petak u Briselu potvrdila četvrtu ukupnu pobjedu u bacanju diska u Dijamantnoj ligi.

Sandra Perković je pobijedila hicem od 67,50 metara iz četvrte serije, ispred svjetske prvakinje, Kubanke Denije Caballero, koja je bila vodeća nakon tri serije sa 65,77 metara.

Treće je mjesto sa 62,64 metra zauzela Njemica Nadine Mueller, prenosi Hina.

Uz četiri uzastopna naslova pobjednice Dijamantne lige, Sandra Perković je i aktuelna olimpijska pobjednica te trostruka evropska prvakinja u ovoj disciplini.

Na svjetskim prvenstvima osvajala je zlatnu medalju u Moskvi 2013. godine te srebro prije 17 dana u Pekingu, kada ju je pobijedila Caballero.

Novi uspjeh bh. atletičara

Ove godine u Dijamantnoj ligi Sandra Perković je, od moguća 32, osvojila čak 30 bodova, drugo mjesto je sa sedam bodova zauzela Kubanka Yaimi Perez, dok je Caballero sa pet bodova završila na trećem mjestu.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka osvojio je treće mjesto u utrci na 800 metara, s vremenom 1:45.45.

Dvadesetčetvorogodišnji Kakanjac osvajanjem trećeg mjesta u Briselu završio je najuspješniju sezonu u karijeri, koja je krunisana osvajanjem bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

Prvo mjesto osvojio je svjetski viceprvak, Poljak Adam Kszczot (1:45.12), a drugi je bio Nijel Amos (1:45.25), koji je ukupni pobjednik Dijamantske lige u ovoj disciplini.

Tuka je osvojio treće mjesto u ukupnom poretku u ovoj disciplini sa šest bodova.

Izvor: Agencije