Visoka cijena sigurnosti na Igrama u Riju

Olimpijske igre u Rio de Janeiru počinju tačno za godinu dana, a gradske vlasti čine sve što mogu kako bi ubijedile svijet da na Igrama neće biti bezbjednosnih problema.

Ipak, aktivisti za ljudska prava tvrde da se mjere provode uz visoku cijenu.

Vlasti Rio de Janeira obećale su da će 85.000 policajaca i vojnika biti na dužnosti tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju naredne godine.

Operacije će se voditi iz kontrolnog centra, u koji će stizati snimci kamera instaliranih po cijelom gradu i u stotinama policijskih vozila.

“Osim planiranja i spremnosti da spriječimo incidente, moramo biti u pripravnosti i za sve što se može desiti, a to je ono što sad radimo”, najavljuje Edval Novaes iz gradske uprave za sigurnost.

Vojska i policija u siromašnim kvartovima ili favelama odavno provode ono što su nazvali “programom pacifikacije” – obračunavaju se sa narkokartelima koji su ih godinama kontrolisali.

Ubistva u favelama

Amnesty International optužuje vlasti za vansudska ubistva stotina osoba u favelama, uglavnom mladih tamnoputih građana.

“Policijska brutalnost i ubistva tokom intervencija postali su normalna stvar, nešto što brazilsko društvo u cjelini prihvata kao normalno”, tvrdi Renata Neder iz Amnesty Internationala.

Iz te organizacije kažu da Rio, zapravo, čine dva grada: blistavi i glamurozni Rio, čiji je cilj da zadivi svijet, i onaj u kojem su represivne policijske mere svakodnevnica.

“Olimpijci nikad neće posjetiti neke kvartove, a vlasti će učiniti sve da se pobrinu da ono što se ovdje dešava bude suzbijeno, zaboravljeno, nevidljivo dok pažnja cijelog svijeta, tokom Igara, bude usmjerena na Rio”, javlja Al Jazeerin reporter, Daniel Schweimler.

Malo istraženih slučajeva

Joze Luis da Silva i Maria da Penha da Silva žive u favelama. Njihov dvogodišnji sin Michael ubijen je prije skoro 20 godina u policijskoj pucnjavi.

Policajci su tvrdili da su ga ubili u – samoodbrani. Nikad nijedan nije optužen za to ubistvo.

“Slučaj je praktično zatvoren. Moram zauvijek živjeti s mišlju kako je moj sin optužen da je gangster”, požalio se Jose Luis, otac žrtve.

“Bol ne nestaje. Napustit ću svoju zemlju, zemlju u kojoj sam odrasla, zato što je se stidim”, dodaje Maria, majka žrtve.

U Amnesty Internnationalu kažu da se tek mali broj ubistava istraži, a gotovo niko ne odgovara za njih.

Bezbjednosni zvaničnici Rija kritikovali su izvještaj kao nepravedan i tvrdili da je “politika pacifikacije” znatno smanjila stopu kriminala u favelama.

Igre se približavaju, a pitanje efikasnosti uvedenih mjera nastavlja da dijeli javnost u Riju.

Izvor: Al Jazeera