FIFA: Otkrivene 103 sumnjive transakcije

Broj sumnjivih transakcija neprestano raste, navode istražitelji (EPA)

Švicarski istražitelji otkrili su više od stotinu sumnjivih transakcija koje se odnose na dodjelu domaćinstva svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine. 

Švicarski ured državnog tužitelja (OAG) koji istražuje korupciju u vrhu Međunarodne nogometne federacije (FIFA), potvrdio je kako broj sumnjivih transakcija neprestano raste, prenosi Hina.

“Do prošlog mjeseca je otkriveno osamdeset sumnjivih transakcija, a sada je ta brojka 103,” poručili su iz OAG-a.

Domaćin Svjetskog prvenstva 2018. godine Rusija, te Katar koji je dobio organizaciju SP-a četiri godine kasnije još jednom su demantirali sve optužbe i navode o korupciji.

Oglasio se i Francois Carrard, poznati švicarski advokat koji je imenovan čelnikom radne grupe za reformu FIFA-e.

Ovaj bivši izvršni direktor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) kazao je u razgovoru za švicarske novine La Matin Dimanche kako predsjednik u odlasku Sepp Blatter ima nepravedan tretman.

“Blatter ima nepravedan tretman u svjetskim medijima. Ako govorimo o korupciji, imam cijelu optužnicu na stolu, i nigdje se ne spominje Blatterovo ime,” kazao je Carrard.

Hapšenje zvaničnika

FIFA je pod istragom američkih i švicarskih pravosudnih organa od kako je u hotelu u Cirihu krajem maja u policijskoj raciji uhapšeno sedam njihovih visokih zvaničnika optuženih za korupciju.

Američke vlasti su optužile 14 osoba za učešće u korupciji “teškoj” 150 miliona dolara, prenosi Tanjug.

Švicarske vlasti vode paralelnu istragu u vezi dodjele organizacije Mundijala 2018. i 2022. Rusiji i Kataru, za koju se sumnja da je potkupljena.

Predsjednik FIFA-e Sepp Blatter je zbog skandala 2. juna podnio ostavku, uprkos tome što je reizabran na funkciju, nakon korupcijske afere vrijedne 150 miliona eura u posljednjih 25 godina i hapšenja 14 osoba, od kojih su sedmorica funkcioneri FIFA-e.

Izbori za novog predsjednika FIFA-u bit će održani 26. februara naredne godine.

Izvor: Agencije