Irska: FIFA platila milione nakon Henryjevog igranja rukom

Henry (broj 12, plavi dres) je rukom igrao u akciji koja je Francuzima na kraju donijela gol vrijedan plasmana na SP 2010. (AP)

Nogometni savez Irske (FAI) tvrdi kako je dobio pet miliona eura od odlazećeg predsjednika Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), Seppa Blattera kako bi odustao od zakonske akcije zbog kontroverznog igranja rukom Francuza Thierryja Henryja koje je Irsku koštalo odlaska na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, piše britanski Guardian.

Svjetska kuća nogometa FIFA kasnije je kazala kako je zapravo riječ o cifri od pet miliona dolara, te da je riječ o pozajmici za izgradnju stadiona koja je kasnije otpisana kada se Irska nije uspjela plasirati na Mundijal 2014. godine.

Henry je igrao rukom kada je učestvovao u akciji u kojoj je William Gallas postigao gol u sudijskom vremenu. Taj pogodak protiv Irske osigurao je plasman Francuske na SP 2010. u Južnoj Africi.

Blatterov smijeh

Navedeni incident desio se u drugoj utakmici baraža za plasman na SP, u prvom meču Francuska je slavila sa 1:0, da bi revanš bio završen rezultatom 1:1, te su Francuzi prošli dalje sa ukupnih 2:1.

Henryjevo igranje rukom nije vidio glavni sudija meča, Šveđanin Martin Hansson i izazvalo je žestoke reakcije ljubitelja nogometa širom svijeta.

Izvršni direktor Nogometnog saveza Irske (FAI) John Delaney prvi put je potvrdio kako je FIFA pristala na isplatu kako bi se izbjegla parnica.

„Osjećali smo kako smo imali čvrst slučaj protiv FIFA-e zbog načina kako smo ispali iz kvalifikacija za SP i Henryjevog igranja rukom. Također, sjetite se kako se Blatter ponašao, kada nam se smijao. Tada sam otišao kod njega, kazao mu šta mislim o njemu i došli smo do jednog dogovora“, kazao je Delaney.

Naveo je kako je dogovor potvrđen četiri dana kasnije, te da je riječ o „veoma dobrom i legitimnom dogovoru“ za Nogometni savez Irske.

Gol Gallasa

U saopćenju, FIFA navodi kako je, zbog neuspjeha Irske da se plasira na SP 201., „te s obzirom na finansijsko stanje FAI-ja, FIFA odlučila otpisati pozajmicu zaključno sa 31. decembrom 2014. godine“.

Irska je vodila sa 1:0 u revanš susretu baraža i to je Ircima donosilo produžetke i eventualne jedanaesterce.

U sudijskom vremenu Henry je rukom namjerno igrao i proslijedio loptu do Gallasa koji je postigao izjednačujući gol i tako osigurao plasman na Mundijal 2010. za Francuze.

Izvor: Agencije