Optužni prijedlozi zbog kukastog križa

Događaj je naišao na osude cijelog državnog vrha, koji je ocijenio da se radi o nanošenju štete ugledu zemlje (Igor Kralj / Pixsell)

Hrvatski mediji javljaju kako je PU splitsko-dalmatinska podnijela optužni prijedlog protiv Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), izvršnog direktora Saveza Damira Vrbanovića i povjerenika za sigurnog Zorana Cvrka, zbog propusta u organizaciji kvalifikacijske utakmice između Hrvatske i Italije za Europsko nogometno prvenstvo 2016. i pojavljivanja nacističkog simbola kukastog križa na travnjaku terena za vrijeme utakmice.

Policija nije službeno otkrila identitet institucije i osoba protiv kojih je podnesen optužni prijedlog.

“Prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima iz članka pet. Podnesen je i optužni prijedlog protiv voditelja javnog okupljanja zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 21 Zakona o javnom okupljanju. Optužni prijedlozi su podneseni redovnim putem”, rekla je za Al Jazeeru Sanja Nazlić iz PU splitsko-dalmatinske.

Osude državnog vrha i HNS-a

Kukasti križ koji je osvanuo na terenu splitskog stadiona Poljud za vrijeme kvalifikacijske utakmice za EURO 2016. između Hrvatske i Italije, podignuo je buru u hrvatskoj javnosti i bio je udarna vijest u hrvatskim medijima, no prostor su mu posvetili i talijanski, ali i drugi svjetski mediji.

Događaj je naišao na osude cijelog državnog vrha, koji je ocijenio da se radi o nanošenju štete ugledu zemlje. Osudama se pridružio i HNS, koji je pozvao sve nadležne da se uključe u rasvjetljavanje tog događaja.

“Ogorčen sam, bit će strašno vidjeti lica disciplinaca u Ženevi i Nyonu i zbog toga mi je teško. Nadam se da huligani neće pobijediti i tražimo od svih da zaštite hrvatsku nogometnu vrstu, Hrvatski nogometni savez, grad Split, Republiku Hrvatsku i nogomet”, rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker dan nakon incidenta na konferenciji za novinare.

Šuker je tada kazao da će zbog incidenta HNS razmatrati moguću promjenu domaćinstva za utakmicu s Bugarskom, koja je na jesen trebala biti odigrana u Splitu.

HNS negirao da je znao za simbol prije utakmice

Izvršni direktor Vrbanović tada je kazao kako se u ovom slučaju radi o huliganizmu na razini terorizma, a Cvrk kako se može očekivati vrlo stroga kazna od UEFA-e te kako se radi o vrlo sofisticiranoj diverziji.

Policija još traga za krivcem, a u javnosti su se nedavno pojavile informacije da je Hrvatski nogometni savez za kukasti križ saznao prije utakmice, što u Savezu negiraju.

“Mi svi poludjeli. Pa nećete valjda pretpostaviti da je netko namjerno sakrio činjenicu da je vidio kukasti križ pa da je to prikrio, da bi se pojavio na samoj utakmici. Jer smo htjeli postići što?”, odgovorio je prije nekoliko dana na pitanje o tome se izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije