Vaterpolista iz Srbije pozitivan na kokain

Rađenu prijeti četverogodišnja suspenzija (AFP)

Antidopinška agencija Srbije (ADAS) objavila je kako je Svjetska federacija za vodene sportove (FINA) suspendirala srbijanskog vaterpolistu Nikolu Rađena zbog pozitivnog testa na kokain.

Kako se navodi na službenoj internetskoj stranici ADAS-a, FINA je suspendirala Nikolu Rađena, sada igrača grčkog Olympiakosa, zbog „pozitivnog doping-rezultata na metabolite kokaina, nespecifičnog stimulansa iz grupe S.6 Liste zabranjenih sredstava“.

Rađen je testiran 17. februara ove godine na utakmici FINA Svjetske vaterpolo lige između Španije i Srbije u Madridu.

„Predviđena kazna za upotrebu nespecifičnih supstanci je četiri godine zabrane takmičenja, a za procesuiranje ovog slučaja u prvom stepenu odgovorna je FINA“, navodi se na internetskoj stranici srbijanske antidopinške agencije.

Četverogodišnja zabrana

Beogradski mediji još su prošle sedmice počeli spekulirati da je Rađen bio pozitivan na kokain, a on je potvrdio da je FINA poslala u Vaterpolo savez Srbije preliminarne rezultate doping-testa te najavio da do okončanja postupka neće davati izjave za medije.

Prema tumačenjima sportskih stručnjaka, nedavno prihvaćena pravila za prekršaje poput Rađenovog predviđaju četverogodišnju zabranu igranja, ali se to ograničenje odnosi i na sve druge sportske aktivnosti.

Četverogodišnja zabrana igranja bi, praktično, značila kraj njegove bogate karijere.

Nekadašnji vaterpolista Vojvodine, Partizana i Crvene zvezde osvajač je velikog broja naslova i medalja u klupskim takmičenjima i sa državnom reprezentacijom.

Karijeru je započeo u Vojvodini, odakle je otišao u Partizan, s kojim je osvojio pet naslova državnog prvaka, a poslije toga i jedan sa Crvenom zvezdom, dok s oba kluba ima i po jedan naslov prvaka Evrope.

S reprezentacijom je osvojio ukupno osam medalja na evropskim i svjetskim prvenstvima te Olimpijskim igrama. Prošlog ljeta je prešao u Olympiakos, s kojim je potpisao jednogodišnji ugovor vrijedan 120.000 eura, koji zvanično vrijedi do početka jula.

Izvor: Agencije