Kapiten Bjelorusije za AJB: Makedonci se ne predaju

Kalačev (lijevo): Makedonci odlično igraju kod kuće i u svojim redovima imaju nekoliko kvalitetnih pojedinaca (AFP)

Piše: Ibrahim Sofić

Nogometna reprezentacija Makedonije nastavlja kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine domaćim duelom protiv Bjelorusije, koju dočekuje 27. marta na Nacionalnoj areni “Filip II Makedonski” u Skoplju.

Bjelorusi su u do sada odigrana četiri kola kvalifikacija osvojili samo jedan bod, remiziravši na gostovanju kod Luksemburga (1:1).

S druge strane, Makedonci imaju tri boda u grupi C, zahvaljujući pobjedi upravo protiv Luksemburžana od 3:2.

U grupi C vodi Slovačka, koja je osvojila maksimalnih 12 bodova iz četiri utakmice, Španija i Ukrajina su sakupile po devet bodova, Makedonija tri boda, dok su na začelju Bjelorusija i Luksemburg sa po jednim bodom.

Kapiten reprezentacije Bjelorusije Timofej Kalačev u kratkom razgovoru za Al Jazeeru ističe kako se situacija u grupi može promijeniti, iako priznaje da su šanse njegovog tima da se plasira na EURO naredne godine u Francuskoj slabe.

“Stvari se svakako mogu promijeniti u grupi, još je šest utakmica pred nama. Ipak, realno su nam slabe šanse, ali ćemo dati sve od sebe da popravimo poziciju na tabeli”, kazao je Kalačev koji se, zajedno sa saigračima iz reprezentacije, nalazi u Minsku, gdje se pripremaju za predstojeće utakmice protiv Makedonije i Gabona (prijateljska utakmica).

Težak posao u Skoplju

Lider Bjelorusa na terenu respektira makedonski nacionalni tim i smatra kako će on i saigrači imati težak posao u makedonskoj prijestolnici.

“Znam da je makedonska reprezentacija dobra ekipa, koja se ne predaje lako, bez obzira na snagu i renome protivnika. Odlično igraju kod kuće i u svojim redovima imaju nekoliko kvalitetnih pojedinaca”, govori Kalačev.

Kada je riječ o favoritima u grupi C, izdvaja dva tima.

“Kako trenutno stvari stoje, Slovaci su favoriti za plasman na Evropsko prvenstvo, kao i Španija”, ističe.

Kalačev je igrač sredine terena i nogometaš ruskog premijerligaša Rostova, gdje su mu saigrači hrvatski internacionalci Stipe Pletikosa, golman i kapiten tima te Hrvoje Milić.

Prokomentirao je i igre ostalih selekcija država Zapadnog Balkana, a najbolje šanse je dao upravo “Vatrenima”.

“Mislim da Hrvatska ima najbolje šanse za plasman. Odlične reprezentacije imaju i Srbija i Bosna i Hercegovina i mislim da će se i ove dvije selekcije žestoko boriti za plasman na EURO u Francuskoj”, rekao je na kraju razgovora.

Prvi duel takmičarskog karaktera

Utakmica između Makedonije bit će odigrana 27. marta u Skoplju s početkom u 20:45 sati.

Ovo je prvi put da se Bjelorusi i Makedonci susreću u zvaničnoj utakmici takmičarskog karaktera.

Mlađe kategorije ova dva tima su odigrale tri utakmice – Bjelorusi su slavili u dvije, dok je jedan meč okončan bez pobjednika.

Makedonija je u sedam posljednjih takmičarskih utakmica u Skoplju naizmjenično bilježila pobjede i poraze, a ukoliko se ovaj obrazac zadrži – “na redu” je pobjeda.

S druge strane, Bjelorusi su bez pobjede u osam zvaničnih utakmica reprezentacija.

Posljednji put su slavili 16. oktobra 2012. godine, kada su, u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu, na svom terenu nadigrali Gruziju rezultatom 2:0.

Najveći gostujući uspjeh zabilježili su 3. septembra 2010. godine, kada su sa 1:0 pobijedili domaću Francusku.

U deset duela takmičarskog karaktera od tada poraženi su u sedam navrata, dok su i tri upisali remija.

Zanimljivo je da je za obje reprezentacije duel u Skoplju 53. meč kvalifikacija za plasman na kontinentalno prvenstvo te da su i jedni i drugi slavili u 11 od 52 utakmice.

Makedonci su u 13 navrata odigrali mečeve bez pobjednika, a Bjelorusi 11.

Izvor: Al Jazeera