NBA All-Star: Zapad nadigrao Istok sa 163:158

Russell Westbrook je postigao 41 poen, jedan manje od rekorda legendarnog Wilta Chamberleina iz 1962. godine (AP)

Ekipa Zapada pobijedila je tim Istoka sa 163:158 u  NBA All-Star utakmici u rasprodanom Madison Square Gardenu u New Yorku, uz 41 poen najboljeg igrača utakmice Russella Westbrooka, prenose agencije.

Munjeviti bek Oklahoma City Thundera Westbrook bio je u briljantnom izdanju u noći sa nedjelje na ponedjeljak i približio se na samo jedan poen od All-Star rekorda Wilta Chamberlaina, koji je 1962. godine postigao 42 poena.

Westbrook je veći dio utakmice proveo u zraku i većinu od 41 poena postigao atraktivnim zakucavanjima.

Već u prvom poluvremenu je nagovijestio svoju veliku večer, kada je za samo 11 minuta postigao 27 poena, što je novi All-Star rekord za jedno poluvrijeme.

“Osjećam se blagoslovljeno pokraj svih tih velikih igrača. Odmah sam pogodio nekoliko šuteva i ostao agresivan do kraja”, izjavio je nakon meča Westbrook, koji je završio sa šutom 16/28 iz igre, uz pogođenih pet “trica”, te potpuno zasluženo odnio nagradu za najkorisnijeg igrača utakmice.

Najviše poena do sada – 321

Već sam početak dvoboja u New Yorku ostat će zapisan u historiji, jer se prvi put dogodilo da se pri podbacivanju lopte za prvi napad na All-Star utakmici bore braća.

Za Istok je u početnoj petorci na centarskoj poziciji bio Pau Gasol, a za Zapad je u istoj ulozi bio njegov mlađi brat Marc Gasol, obojica reprezentativci Španije.

Stariji brat je odnio pobjedu u podbacivanju, ali se mlađi brat sa svojim saigračima veselio na kraju utakmice.

U atraktivnom takmičenju, igrači s obje strane učestvovali su u postavljanju još jednog rekorda, onog po ukupnom broju postignutih poena.

Igrači Zapada i Istoka zajedno su ubacili 321 poen, što je najviše u historiji All-Star utakmica.

Uz Westbrooka, kod pobjednika je zvijezda Houstona i najbolji strijelac NBA lige James Harden postigao 29 poena, uz osam skokova i isto toliko asistencija.

Pobjednik takmičenju u pogađanju “trica”, Stephen Curry iz Golden Statea, duel je završio sa 15 poena i devet skokova, dok je Chris Paul iz Los Angeles Clippersa, uz 12 poena, imao 15 asistencija.

Malo nedostajalo Jamesu

Gubitničku ekipu je sa 30 poena predvodio LeBron James.

Zvijezdi Clevelanda nedostajala su još samo dva poena da prestigne rekordera Kobeja Bryanta po ukupnom broju postignutih poena (280) na All-Star utakmicama.

Kyle Korver iz Atlante stigao je do 21 poen, pogodivši sedam “trica”, a bek Washingtona John Wall zaustavio se na 19 poena.

Ovo je treća pobjeda Zapada u posljednja četiri All-Star duela, ali u ukupnom omjeru Istok i dalje vodi sa 37-27.

Za ovu pobjedu svaki je od igrača pobjedničke ekipe zaradio po 50.000 dolara, dvostruko više od poraženih.

Izvor: Agencije