Hrvatska: Perković i Cernogoraz najbolji u 2015.

Bacačica diska Sandra Perković je četvrti put zaredom najuspješnija prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora (Arhiva)

Atletičarka Sandra Perković i strijelac Giovanni Cernogoraz proglašeni su najboljim sportistima Hrvatske prema izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, a na svečanosti Velikog dana HOO-a u Zagrebu dodijeljene su i nagrade za najuspješnije u drugim kategorijama te godišnje nagrade “Matija Ljubek”.

Bacačica diska Perković je četvrti puta zaredom najuspješnija prema izboru HOO-a, a nagradu je zaslužila osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Pekingu te ukupnom pobjedom u poretku Dijamantne lige.

“Čast mi je da četvrtu godinu zaredom dobivam nagradu HOO-a. Sljedeće godine su Olimpijske igre u Rio de Janeiru i tamo idem braniti zlato. Sebi želim samo da ne bude ozljeda, a nadam se da će i ostali hrvatski sportaši u Riju oboriti rekorde u broju nastupa i medaljama”, kazala je prilikom dodjele nagrada.

Cernogoraz je drugi put laureat HOO-a u kategoriji najboljeg sportiste, a prvi put je nagrađen nakon osvajanja olimpijskog zlata u trapu u Londonu 2012. godine.

Ostao je među najboljima na svijetu u zahtjevnoj streljačkoj disciplini, pobijedivši ove godine na finalu Svjetskog kupa u Nikoziji, čime je osigurao olimpijsku vizu za Rio.

“U Riju će dati sve od sebe, ali puno teže je braniti nego osvojiti. Ova nagrada će mi biti dodatni poticaj”, kazao je Cernogoraz. 

Vaterpolisti i kuglašice

Naslov najbolje ekipe pripao je hrvatskoj vaterpolskoj reprezentaciji, koja se u 2015. godini može pohvaliti naslovom svjetskih viceprvaka i drugim mjestom u Svjetskoj ligi.

Najuspješnija ženska sportska ekipa u protekloj godini je kuglačka reprezentacija Hrvatske, koja je na SP-u u Njemačkoj osvojila zlato.

Nagrada za najboljeg hrvatskoga trenera pripala je veslačkom stručnjaku Nikoli Braliću i atletskom treneru Edisu Elkaseviću.

Zvonimir Đurkinjak, član badmintonskog kluba Medvedgrad, dobio je nagradu za Fair Play, jer je u finalu međunarodnog prvenstva Češke u Brnu sportski priznao poen protivniku.

Nagrade za životno djelo “Matija Ljubek” pripale su Romanu Bajli, Erni Hawelka-Rađenović, Ivanu Kralju, Anti Nakiću i Nogometnoj školi GNK Dinamo.

Izvor: Agencije