IAAF suspendirao Rusiju zbog dopinga

Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. (EPA)
Veliki skandal pogodio je svijet atletike sredinom novembra 2015. (EPA)

Vijeće Međunarodnog atletskog saveza odlučilo je privremeno suspendirati Ruski atletski savez zbog optužbi za sistematsko korištenje dopinga ruskih atletičara koje su se pojavile ranije ove sedmice.

Za takvu odluku glasalo je 22 od 23 člana Vijeća IAAF-a.

Nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije u ponedjeljak je objavila izvještaj u kojem se Rusija optužuje za sistematsko korištenje nedopuštenih sredstava, i to u saradnji sportista, tamošnjeg atletskog saveza i antidopinške agencije, a WADA je stoga i predložila mjeru koju je Vijeće IAAF-a i izreklo.

Ruska antidopinška agencija je uzorke koji su bili pozitivni uništavala, što je dovelo i do zatvaranja moskovskog laboratorija, prenosi Hina.

“Zbog nesposobnosti ARAF-a da se nosi s dopinškom aferom, odlučili smo je privremeno suspendirati, to je najteža kazna koju smo mogli izreći. Ovo je sramotni poziv za buđenje kojim pokazujemo kako nećemo tolerirati varalice na bilo kojem nivou natjecanja. IAAF, WADA i sve naše članice moraju istinski preispitati svoju kulturu i pronaći gdje griješimo kako bismo se odlučnije upustili u ispravljanje tih pogrešaka kako bismo vratili povjerenje u naš sport”, rekao je predsjednik IAAF-a Sebastian Coe.

Očekivana kazna

“Kako bi zadržao članstvo u IAAF-u, novi ruski savez morat će ispuniti niz kriterija, a njih će kontrolirati nezavisni inspektori”, dodao je Coe.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko izjavio je kako je očekivao da će Vijeće IAAF-a donijeti odluku o suspenziji ARAF-a.

“Ova suspenzija je privremena. Posebna komisija još treba doći do srži. Siguran sam kako se sve može popraviti i da će naši sportaši nastupiti već na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u martu, ali glavni cilj su Olimpijske igre u Rio de Janeiru”, rekao je Mutko.

“Komisija sportaša IAAF-a je vrlo razočarana razvojem događaja i optužbama koje su upućene prema našem sportu. Ljutiti smo zbog štete koja se nanosi atletici te stojimo iza našeg predsjednika, koji se ne ustručava suočiti s velikim izazovima s kojima je naš sport suočen. Sportisti će nastaviti raditi na procesu čišćenja atletike i tražit ćemo da se oni koji treniraju i natječu se čisti ne budu ukaljani manjinom koja se dopingira”, izjavio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, član Vijeća IAAF-a i predsjednik Komisije sportaša IAAF-a Frankie Fredericks.

Izvor: Agencije


Povezane

Rusiju ovih dana trese jedan od najvećijh sportskih skandala u historiji.  Ova sportska velesila suočena je sa optužbama da je planski, sistemski iorganizivano pomagala svojim sportistima u uzimanju dopinga.  Ako optužbe budu tačne Rusija bi mogla ostati bez učešća na slijedećim olimpijskim igrama u Rio De Ženeiru. 

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO