Niz problema uoči Olimpijskih igara u Japanu

Organizatori ljetnih Olimpijskih igara u Japanu se suočavaju sa sve većim problemima. Prošlog mjeseca je državni ministar sporta podnio ostavku nakon što je odbačen arhitektonski prijedlog izgradnje stadiona zbog previsokih troškova.

Organizatori se još nisu dogovorili ni o službenom logu Igara.  

U Tokiju će biti izgrađen olimpijski stadion, kada organizatori konačno odaberu arhitektonsko rješenje, javlja Rob McBride, novinar Al Jazeere.

Trenutno se pokušavaju nositi sa činjenicom da su osramoćeni pred međunarodnom javnošću zbog odustajanja od originalnog nacrta.

Iako zamišljen kao veliki kružni šljem, oblik predloženog stadiona mnoge je više asocirao na kornjaču ili čak WC školjku, a na kraju je prijedlog odbačen zbog neprihvatljivog finansijskog predračuna. 

Odlučan potez premijera Shinza Abea nije dočekan raširenih ruku u dijelu arhitektonske zajednice.

Tatsu Matsuda sa Univerziteta Musashino je kazao: “Još nije u potpunosti objašnjeno zašto je plan odbačen, naročito jer mu je prethodio tako obiman konkurs. Arhitekti i druge kompanije radile su na tome dvije godine i šteta je što je toliki rad bio uzaludan”.

‘Sigurno održavanje’

No, organizatori tvrde da je održavanje Igara 2020. godine u Tokiju i dalje sigurno.

“Nema odlaganja u pripremi Igara, izuzev što nemamo logo”, poručio je Hidetoshi Fujisawa iz Organizacionog komiteta Igara u Tokiju.

U njihovim uredima se jedino može vidjeti logo korišten tokom kandidature Tokija.

“Kontroverza u vezi sa Olimpijskim stadionom dolazi usred debakla zbog samog simbola Igara. Nakon optužbi da je plagijat, originalni logo morao je biti povučen, što je potaklo val kreativnosti na internetu o tome šta bi ga trebalo zamijeniti”, javlja McBride.

Prijedlozi su stizali putem društvenih mreža u Japanu, ali i iz inostranstva. U debatu se uključila i akademska zajednica.

Takayuki Fujimoto sa Univerziteta Toyo je rekao: “Od ‘60-tih do ‘80-tih godina dizajn je bio minimalistički i logo se sastojao od jednostavnih komponenti. Ali, od ‘90-tih godina dizajn je postao slobodniji. Tokijski logo izgledao je prilično zastarjelo. Ne bismo trebali koristiti logo koji ljudi ne vole.”

“Naučili smo mnogo iz ovog iskustva, pa ćemo naredni izbor loga učiniti što transparentnijim”, dodao je Fujisawa.

Organizatori se nadaju da, uprskos nizu propusta, još nije kasno za novi početak.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO