Gerrard odlazi iz Liverpoola na kraju sezone

Gerrard, koji je u Liverpool došao kao osmogodišnjak, odigrao 695 utakmica za klub i sa njim osvojio 11 trofeja (EPA)

Kapiten engleskog premijerligaša Liverpoola Steven Gerrard na kraju sezone napustit će klub sa Anfielda i preseliti u inostranstvo, prenose engleski mediji.

Njegova budućnost među „Redsima“ bila je predmet spekulacija u proteklih nekoliko mjeseci.

Gerrard je na kraju odlučio nastaviti karijeru izvan Engleske po isteku aktuelnog ugovora sa Liverpoolom sredinom ove godine.

Ovaj 34-godišnjak, koji je postigao dva gola iz dva penala u četvrtak kada je Liverpool remizirao sa Leicesterom 2:2 na domaćem terenu, navodno je u pregovorima sa američkim klubovima Los Angeles Galaxyjem, te oba kluba iz New Yorka – Cityjem i Red Bullsima.

Gerrardova odluka da napusti Liverpool, jedini klub za koji je do sada igrao u bogatoj profesionalnoj karijeri, veoma će pogoditi navijače koji su se nadali da će on ostati u crvenom dresu do kraja karijere.

„Ovo je bila najteža odluka u mom životu. Dugo je mučila moju porodicu i mene. Objavljujem ovu odluku kako koncentracija tima i menadžera ne bi bila poremećena pričama ili spekulacijama o mojoj budućnosti“, istakao je.

„Nogometni klub Liverpool je bio veoma veliki dio naših života dugo vremena i opraštanje će biti teško, ali smatram kako je to od najboljeg interesa za sve, uključujući i moju porodicu i mene. Nastavit ću karijeru i, iako sada ne mogu potvrditi gdje će to biti, mogu reći da će to biti negdje gdje neću igrati protiv Liverpoola – to bi bilo nešto što ne bi mogao podnijeti.“

Snažne emocije

U zajedničkoj izjavi vlasnika Liverpoola Johna W. Henryja i predsjednika Toma Wernera stoji: „Ova vijest izaziva mnoge snažne emocije svih onih koji su povezani s klubom.“

„Postoji tuga jer takav veliki nogometaš i velika osoba odlazi i neće igrati za Liverpool nakon aktuelne sezone. No, postoji i neki osjećaj slavlja i zahvalnosti jer smo bili privilegovani gledati ga i raditi sa jednim od istinskih velikana, ne samo kluba već i samog nogometa.“

„Njegov doprinos klubu je nemjerljiv i to je svjedočanstvo njegovog utjecaja. Iako Liverpool ima dugu listu legendarnih nogometaša, ime Steven Gerrard uvijek će biti na prvom mjestu. On će uvijek imati svoje mjesto u klubu, kada dođe vrijeme da se poželi vratiti“, navodi se u saopćenju.

Bivši odbrambeni igrač „Redsa“ Jamie Carragher, bliski prijatelj Gerrarda, napisao je na Twitteru: „Ovo je tužan dan za Liverpool i engleski nogomet, mislim da je napravio pravu odluku, kada se sve uzme u obzir“.

Dodao je potom: „Zapamtite moje riječi – Gerrard je najbolji igrač koji je ikada igrao za ovaj klub. Tužan je današnji dan za sve koji vole Liverpool“.

Trenutak iz 2005.

Gerrard, koji je nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu prošle godine odstupio sa mjesta kapitena reprezentacije Engleske, u Liverpool je došao kao osmogodišnjak. Do sada je odigrao 695 utakmica za klub i sa njim osvojio 11 trofeja.

Njegov najveći trenutak bio je u finalu Lige evropskih prvaka 2005. godine kada je postigao gol i poveo klub da anulira prednost italijanskog Milana od uvjerljivih 3:0, te da nakon penala osvoji trofej.

No, njegove nade da će osvojiti titulu prvaka Engleske vjerovatno će ostati neispunjene – Liverpool je bio na korak od trofeja prošle godine, ali ga je pretekao Manchester City.

Ove sezone zauzima osmo mjesto na tabeli sa 17 bodova zaostatka za liderom Chelseajem.

Izvor: Agencije