Sušić nakon ostanka na klupi BiH: Atmosfera u ekipi je dobra

Safet Sušić ostaje selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, nije dobio ultimatum za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, te stručni štab i bh. reprezentativci neće biti kažnjeni za nedavni iznenađujući poraz od Kipra (1:2), glavni su zaključci sjednice Izvršnog odbora Fudbalskog/nogometnog saveza BiH održane danas u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

„Današnji sastanak nije imao za cilj da se nešto mijenja, već da sagledamo situaciju nakon lošeg starta u kvalifikacijama za EP odnosno poslije poraza od Kipra. U igri je još 27 bodova , a 17 ili 18 nam je potrebno vjerovatno za plasman na EP. Ništa nije izgubljeno, ništa nije alarmantno, mi smo u stanju osvojiti željeni broj bodova i ostvariti plasman na EP“, istakao je Sušić nakon sjednice koja je trajala skoro četiri sata.

„Moramo se dobro pripremiti za naredne dvije utakmice u oktobru protiv Velsa i Belgije gdje nam se ne smije ponoviti igra kao protiv Kipra. Neće biti većih promjena u ekipi jer bi to značilo da izdvajamo krivce za poraz od Kipra. Niko nije odigrao na željenom nivou i nadam se da se to više neće ponoviti. Atmosfera u ekipi je dobra, a što se tiče poraza od Kiprana svi smo odgovorni, prvi ja.“

Bez ultimatuma

Na pitanje novinara da li su on i igrači kažnjeni zbog „blamaže od Kipra“ kako su najavljivali pojedini članovi Izvršnog odbora uoči sjednice, selektor BiH je odgovorio:

„Ne, nije donesena odluka o bilo kakvoj kazni niti smo dobili bilo kakav ultimatum. Dovoljno smo kažnjeni porazom od Kipra i biće nam mnogo teže zbog toga plasirati se na EP.“


Sušićev učinak na klupi reprezentacije BiH

On je istakao kako mu se „niko ne miješa u posao i niko nema razloga da se nekome drugom miješa u posao“.

Selektor Sušić, na pitanje novinara, osvrnuo se o navodima o bojkotu pojedinih igrača nakon utakmice.

„Od 22 igrača koja su na spisku, 18 ili 19 je kod mene su počeli igrati u reprezentaciji. (Edin) Džeko, (Vedad) Ibišević i (Sejad) Salihović nisu. Iz kojeg razloga bi me pojedinci bojkotovali? Tu sam sad i ne zna se hoću li biti za mjesec ili dva, a oni će ostati do kraja kvalifikacija.“

Prvi čovjek stručnog štaba „Zmajeva“ kazao je kako tokom sastanka nije bilo govora o njegovoj smjeni, te da neće biti promjena na novom spisku pred utakmicu sa Velsom.

„Sad nekog skloniti sa spiska znači optužiti ga za poraz od Kipra. U ovom trenutku ne vidim novo ime koje može da se nametne. Normalno je da, nakon poraza, moraš skloniti tri ili četiri igrača, ali mi i naredne dvije ćemo igrati sa osam ili devet igrača koji su protiv Kipra počeli“, kazao je Sušić.

Ne računa na Štilića

Dodao kako je i tokom priprema pred početak kvalifikacijskog ciklusa, te prije utakmice u Zenici upozoravao na ozbiljnost, ali ga „niko nije ozbiljno shvatio i zato smo odigrali katastrofalno.“

Poraz od Kipra ugrožava reputaciju A tima

Izvještaj sa susreta u kojem je bh. tim neočekivano poražen od Kipra, prezentirali su selektor, tehnički direktor i Tehnički komitet.

„Poslije sveobuhvatne rasprave, IO NFSBiH smatra da se negativni trend mora zaustaviti, te da poraz od Kipra značajno ugrožava reputaciju A tima, stečenu planiranim, dugotrajnim radom, kao i interese i ciljeve u ovim kvalifikacijama. IO NFSBiH ne može biti zadovoljan onim što je ostvareno na početku kvalifikacija za EP, kao i ukupnom situacijom i atmosferom u najboljoj selekciji“, saopćeno je iz krovne kuće bh. nogometa.

U funkciji poboljšanja atmosfere za ostvarenje željenih rezultata u predstojećim značajnim utakmicama u okviru kvalifikacija za EP, agencija Fena prenosi da IO NSBiH zadužuje selektora Sušića da sa Tehničkim komitetom i tehničkim direktorom, kao i Odborom za posredovanje i savjetovanje definira i predloži odgovarajući plan priprema za naredne utakmice, kao i mjere koje treba poduzeti kako bi bio ostvaren konačni cilj A selekcije, plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, navodi se u saopćenju.  

„Rekao sam im prije utakmice da ćemo lahko dolaziti do tridesetak metara od gola, ali da će dalje biti teško i upozorio sam na njihove kontre.“

Kada je riječ o igračem kadru, selektor BiH kaže kako ozbiljno računa na Senada Lulića koji je bio veoma kritičan nakon duela sa Kipranima.

„Nadam se da je Lulić zaboravio na ono što sam ja rekao jer sam i ja njegovo zaboravio.“

Novinari su pitali kakva je situacija kada je riječ o Semiru Štiliću, Ervinu Zukanoviću i Ognjenu Vranješu.

„Na Štilića ne računam, nije nam potreban, Zukanović kad bude standardan će igrati. Vranješ ima zasluga od ranije, ali neće biti starter dok ne nađe klub.“

Istakao je kako svaki igrač koji sjedi na klupi može biti nezadovoljan statusom, te da su članovi IO od njega tražili objašnjenje zašto se igralo loše protiv Kipra.

„Vidjeli su da je i meni taj poraz teško pao, možda i najteže. Moja karijera ovisi o tome.“

Ističe kako su svi igrači podbacili u toj prvoj utakmici kvalifikacija u Zenici.

„Kažu da (Muhamed) Bešić nije loše igrao, i ja smatram da se najviše borio. Selektor je najviše kriv jer on sastavlja ekipu. Mogao sam (Edina) Višću ubaciti, ali nije imao utakmica u nogama i nije bio spreman.“

„Opet kažem bitno nam je da zbijemo redove i pripremimo se za mečeve sa Walesom i Belgijom. Iz ta dva susreta možda bi nas zadovoljila tri boda, ali u jednu ruku ja bih na jedan način bio zadovoljniji sa dva remija“, naglasio je Sušić.

Problemi na početku kvalifikacija

Problemi u taboru „Zmajeva“ počeli su na staru priprema za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Brazilu, prvo veliko takmičenje na koje je BiH izborila plasman.

Sa osam pobjeda i tek jednim porazom i 30 postignutih golova, Sušićev tim superiorno je izborio mjesto na Mundijalu. Nakon pobjede u Litvaniji, BiH je bila u transu, a Sušiću su reprezentativci pjevali na uho.

No, kada se slavlje stišalo, već u odabiru putnika za Brazil bh. selektor je uvrštavanjem bratića Tina Svena na spisak podigao tenzije, a svoj izbor je u maju ove godine objasnio riječima:

„Ima lijepo prezime…vjerovatno (je pozvan) zbog prezimena.“

Nakon eliminacije u grupnoj fazi u Brazilu, kada je BiH pretrpjela poraze od Argentine i Nigerije, te savladala Iran, NFS BiH je odlučio nastaviti saradnju sa selektorom.

Plasman na EURO u Francusku, nakon povoljnog žrijeba, činio se izvjesnim.

„Nećemo mi podcijeniti ni Kipar, ni Vels, ni Andoru, ali mislim da su slabiji od nas. Mislim da ćemo sa Belgijom voditi glavnu riječ u grupi i da ćemo zajedno s njima otići u Francusku“, kazao je Pape u februaru.

Spahić i Misimović

Iako je tako govorio nakon žrijeba, Kiprane Sušić nije želio analizirati prije susreta u Zenici, a onda je autsajder šokirao Bilino polje i kući odnio sva tri boda, iako je domaćin poveo na samom početku.

„Zmajevi“ su se našli u problemima, a izostanak dugogodišnjeg playmakera Zvjezdana Misimovića i kapitena Emira Spahića na terenu bio je evidentan.

O kapitenu Spahiću je prije nekoliko mjeseci selektor govorio ovako:

„Imamo kapitena koji ima 33 godine. On je najstariji igrač, ali ja smatram da će on igrati bar još dvoje-troje kvalifikacije.“

No, nekoliko mjeseci kasnije njegovo i Misimovićevo povlačenje komentirao je ovako.

„Ja gledam malo unaprijed. Ipak, za dvije godine Spahić bi imao 36 godina, Misimović 34.“

Stručnjaci i sportska javnost često su kritikovali Sušićeve taktičke postavke, no on nikada nije korigirao svoje stavove. Uvijek je vjerovao je sebi i svojim procjenama.

Sušićevi „Zmajevi“ ranije su bez problema pobjeđivali slabije reprezentacije, ali nisu uspjeli dokazati da im je mjesto u evropskom vrhu.

Izvor: Al Jazeera i agencije