United zaradio više od pola milijarde eura

Zahvaljujući novom desetogodišnjem ugovoru s Adidasom, zarada 'Crvenih đavola' povećana je za 19 posto (EPA)
Zahvaljujući novom desetogodišnjem ugovoru s Adidasom, zarada 'Crvenih đavola' povećana je za 19 posto (EPA)

Engleski nogometni klub Manchester United prošle sezone nije osvojio nijedan trofej, ali je zaradio rekordnih 541,5 miliona eura, što je 19 posto više nego sezonu ranije.

Prihodi “Crvenih đavola” od marketinških aktivnosti su veći za 49 posto, prihodi od TV prava povećani za 33 posto, a oni od prodaje raznih rekvizita za 24 posto.

Manchester United je u protekloj sezoni prodao čak pet miliona navijačkih rekvizita, od čega je oko dva miliona dresova.

Zahvaljujući novom desetogodišnjem ugovoru s Adidasom, vrijednim 937,5 miliona eura, zarada Uniteda povećana je za 19 posto.

Bivši menadžer Uniteda David Moyes je za raniji raskid ugovora dobio čak šest miliona eura odštete.

Ed Woodward, zamjenik predsjednika Manchester Uniteda, izjavio je kako je ovim pozitivnim finansijskim ciframa potvrđen dobar rad uprave kluba te najavio novo poglavlje u historiji kluba.

Za pojačanja 190 miliona eura

On je rekao kako mu se sviđa nogometna filozofija novog trenera Uniteda Louisa van Gaala te da se ona savršeno uklapa u viziju kluba.

Manchester United je prošlu sezonu završio kao sedmoplasirani tim na tabeli Premier lige.

Zbog neuspjeha na evropskoj sceni zabilježen je gubitak od oko 50 miliona eura, što će, prema pretpostavkama, tek biti vidljivo u budžetu za narednu godinu.

United je u ljetnom prelaznom periodu privukao pažnju astronomskim ciframa koje su plaćene za Angela di Mariju, Radamela Falcaa, Luka Shawa, Marcosa Roja i Daleya Blinda.

Engleski klub je za troškove odštete i posudbe ovih igrača platio oko 190 miliona eura.

United se nakon tri odigrana kola Premier lige nalazi na 14 mjestu sa samo dva boda. 

Izvor: Agencije


Povezane

Prava poslastica za kraj izuzetno uspješne američke turneje osam evropskih nogometnih velikana koji su u protekle dvije sedmice odigrali 13 utakmica u isto toliko gradova. U finalu su se sastala dva najveća engleska kluba, a trofej je osvojio Manchester United.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO