Repeša: Vjerujem da Hrvatska može bolje

Jasmin Repeša: Svjetski kup je krasan izazov za ovu generaciju željnu uspjeha, pobjeda i dobrih rezultata (AFP)

Razgovarao: Mladen Obrenović

Nakon prošlogodišnjih sjajnih igara na Eurobasketu u Sloveniji i ulaska u polufinale, hrvatska košarkaška reprezentacija uskoro kreće u novi izazov, ovoga puta na Svjetskom kupu u Španjolskoj, nadahnuta upravo povratkom među najbolje europske ekipe.

Hrvatska košarkaška javnost gleda u izabranike Jasmina Repeše s novim nadama i vjeruje da ponovno mogu visoko. Izbornik Repeša, ipak, staloženo gleda na predstojeći turnir najboljih svjetskih reprezentacija, na kojem Hrvatska igra i u skupini s Argentinom, Grčkom, Filipinima, Portorikom i Senegalom.

  • Pred Svjetski kup u Španjolskoj hrvatski košarkaši izgledaju mnogo bolje i iskusnije nego uoči prošlogodišnjeg Eurobasketa, i to je vidljivo. Međutim, smotra najboljih na svijetu posve je nešto drugo.

Jasmin Repeša: Slažem se apsolutno. Mislim da su i naši igrači, pod navodnim znacima vodeći, imali dobre sezone i sigurno su za godinu iskusniji, jer imaju sreću da igraju u izuzetno jakim programima. S druge strane, mlađi igrači imaju kvalitetu više i sigurno mogu nešto ozbiljnije pomoći nego što su to učinili prošle godine.

  • Kad bi Vam netko ponudio rezultat koji ste postigli prošle godine u Sloveniji, biste li pristali bez razmišljanja?

Repeša: Ne bih se time opterećivao. Svjesni smo da vrijedimo, svjesni smo da smo dobro radili, svjesni smo da smo dobro izgledali u Sloveniji, ali smo napravili sjajnu analizu i shvatili da možemo biti bolji. Koliko ćemo daleko otići neće ovisiti samo o nama, nego i o protivnicima. Osobno vidim Svjetski kup kao krasan izazov za ovu generaciju željnu uspjeha, pobjeda i dobrih rezultata. Vidjet ćemo. Na nama je da forma bude finiširana kako treba i da budemo spremni za početak, da imamo taj “team spirit” kao što smo ga imali u Sloveniji. Normalno je i da faktor sreće, koji je uvijek bitan u sportu, nekad bude i na našoj strani.

  • Argentinu i Portoriko mogli ste gledati nedavno na turniru u Beogradu, gdje se baš i nisu posebno pokazali. No, definitivno nema lakih i teških protivnika, pogotovo kad je o Argentincima riječ. Slažete li se da se ta iskusna ekipa ponekad čini i kao da može igrati zavezanih očiju ako hoće?

Repeša: Kad se govori o Svjetskom kupu, onda tu nema laganih protivnika. Bez obzira što u reprezentaciji Argentine ne igraju dva veoma bitna igrača – Ginobili i Delfina, čime su u vanjskoj liniji hendikepirani njihovim neigranjem, još je to izuzetno kvalitetna reprezentacija. Trenutna forma ne mora pokazati apsolutno ništa, jer ima dovoljno vremena. To su trening utakmice, u kojima se uigravaju linije, daje se prilika svima i ne treba to prihvatati zdravo za gotovo. Treba biti obazriv, znajući da je Argentina za svakoga na svijetu izuzetno opasan protvinik u jednoj utakmici. Radi se o sjajnim igračima, o “fighterima”, kada je teško uvijek su pravi, i to su pokazivali na svim velikim natjecanjima.

  • Grčka mora na “popravni ispit”, nakon prošlogodišnjeg slabog rezultata na Eurobasketu, imaju i smjenu generacija, a i poznat su Vam protivnik. Nosi li ta ekipa, ipak, određene opasnosti kad se budete suočili?

Repeša: Iako imaju smjenu generacija, opet u ekipi imaju i Calathesa, i Zisisa, i Bourousisa, i Printezisa… Radi se o sjajnoj reprezentaciji. Mislim da prošle godine nisu ni bili blizu mogućnosti koje je imala ta reprezentacija, međutim, ove će godine biti mnogo ozbiljniji protivnik nego što su bili lani. Izgledaju mi ozbiljnije, možda u nekim segmetnima igre predvidivije, jer se radi o dva različita trenera. Poznajem ih obojicu veoma dobro. U svakom slučaju, to je reprezentacija za svaki respekt.

  • Još jednu reprezentaciju sigurno dobro poznajete, pogotovo iz nekih njihovih igara u povijesti kad su znali iznenaditi mnogo jače protivnike, a to je Portoriko. Prihvatate li činjenicu da s njim nikad nije jednostavno igrati?

Repeša: To je reprezentacija koja može pobijediti svakoga, ako im se dopusti da igraju na način na koji oni hoće. Uvijek imaju mnogo talenta, mnogo neobaveznosti u igri i mnogo sjajnih šutera. Imali smo priliku igrati protiv reprezentacije Portorika na predolimpijskom turniru u Ateni i otvorili su utakmici sa 17 poena razlike. Međutim, uspjeli smo utakmicu okrenuti i dobiti ih ‘ladno, ali samo zato što smo nametnuli stil igre koji njima nije odgovarao.

  • Osim Hrvatske, još su dvije reprezentacije iz regije na Svjetskom kupu u Španjolskoj, a to su Slovenija i Srbija. Riječ je o dvije sjajne reprezentacije, koje su mogle i bolje prošle godine. Je li i njima ovo prilika za “popravni ispit”?

Repeša: I jedni i drugi izgledaju dobro u ovom momentu, moram to priznati. Koliko će biti dobri i koliko bolji za nekoliko dana, sve ćemo to vidjeti, no i jedni i drugi trenutno dobro stoje na terenu.

  • Na kraju, reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela doći na Mundobasket, ali se izborila kroz kvalifikacijeza novi Eurobasket. Kako vidite budućnost bh. košarke i imate li neki savjet Vašem kolegi Dušku Ivanoviću?

Repeša: Bosna i Hercegovina ima iskusnu ekipu i posebno kvalitetne igrače kao što su Gordić, Đedović, Teletović i Kikanović. Ono što je veoma bitno jeste činjenica da dolazi jedna generacija izuzetno talentiranih momaka. Taj spoj bi mogao napraviti ekstrakvalitetnu reprezentaciju, koja bi mogla imati naboj na supervisokoj razini. Ivanović mi je kolega, veoma dobar poznanik i prijatelj. Želim mu mnogo sreće i da završi ono što je krenuo – da reprezentacija dobije kontinuitet i postane vrijednosna konstanta na europskoj i svjetskoj sceni.

Izvor: Al Jazeera