Kanađaninu medalja sa OI nakon šest godina

Armstrongu je bronzana medalja prije šest godina "pobjegla" za samo jedan centimetar (EPA)

Kanađanin Dylan Armstrong dobit će bronzanu medalju u atletskoj disciplini bacanje kugle sa Olimpijskih igara 2008. godine iz Pekinga nakon što je izrečena doživotna suspenzija Bjelorusu Andreju Mikneviču, saopćio je Međunarodni olimpijski komitet (IOC).

Prije šest godina, kanadski atletičar osvojio je četvrto mjesto u Pekingu, a za bronzom je “zaostao” cijeli centimetar.

Ipak, Armstrongu je potvrđeno treće mjesto nakon što je Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) doživotno suspendirala Bjelorusa zbog drugog prekršaja kada je riječ o korištenju dopinga i poništila mu rezultate sve do 2005. godine i Svjetskog prvenstva u Helsinkiju.

San iz djetinjstva

“Nevjerovatno sam sretan i uzbuđen jer ću dobiti bronzanu medalju sa OI 2008. godine, za koju sam se žestoko borio tokom takmičenja”, kazao je Armstrong u saopćenju koje je objavila Atletska federacija Kanade.

“Osvajanje olimpijske medalje mi je uvijek bio cilj i san iz djetinjstva. Teško mi je palo što mi je ‘pobjegla’ medalja za centimetar 2008. S pozitivne strane, to mi je definitivno dalo više motivacije i odlučnosti, te sam uspio osvojiti mnogo medalja na velikim takmičenjima.”

Kazna i oduzimanje rezultata Mikneviču Armstrongu su također donijeli bronzanu medalju sa Svjetskog dvoranskog prvenstva 2010. godine.

Izvor: Agencije