Ledecky svjetska rekorderka na 400m slobodno

Ledecky je postala prva plivačica, nakon legendarne Janet Evans, koja drži tri rekorda istovremeno (AP)

Američka plivačica 17-godišnja Katie Ledecky noćas je na prvenstvu Sjedinjenih Američkih Država u Irvineu postavila novi svjetski rekord na 400m slobodno, s vremenom 3:58,86 minute.

Dosadašnja rekorderka bila je Italijanka Federica Pellegrini, koja je 2009. godine ostvarila vrijeme 3:59,15 minute, prenosi Hina.

Ledecky je sada svjetska rekorderka na 400, 800 i 1.500 metara slobodno, i tako je postala prva plivačica, nakon legendarne Janet Evans, koja drži sva tri rekorda istovremeno.

“Iskreno, nisam mnogo razmišljala o tome”, kazala je Ledecky za NBC Sports. “Samo sam htjela da otplivam dobro i da postignem najbolje vrijeme. Uspjela sam u tome, tako da sam sretna.”

Pobjednički tempo

Ledecky je žestoko krenula u finalnoj utrci i držala je tempo koji joj je osiguravao obaranje rekorda, tako da je na pola predviđene distance bila brža gotovo sekundu s vremenom 1:57,72.

Kada je Ledecky distancu od 300 metara isplivala brže za 1,5 sekundu od vremena koje je Pellegrini  postigla na istoj udaljenost, svjetski rekord se činio kao formalnost.

U narednom krugu je usporila, pa je do distance od 350m stigla sa vremenom 3:29,41, što je 38 stotinki brže od tempa koji je držala prethodna rekorderka.

Ledecky je uspjela održati ritam, te je utrku završila sa vremenom 29 stotinki bržim od prethodnog svjetskog rekorda.

Izvor: Agencije