I u Argentini ima onih koji ne prate nogomet

Pred završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva svi, čini se, prate utakmice, posebno u Argentini. No, pokušali smo u Buenos Airesu pronaći i one druge – rijetku vrstu koja nogomet ne prati.

Kad igra Argentina na SP-u cijela nacija prati. Ljudi se okupljaju u parkovima i na trgovima, gdje prate velike ekrane, ili u barovima i restoranima. Gdje god mogu pronaći televizor. Škole i uredi se zatvaraju, ulice postanu puste.

Kako takmičenje napreduje, napetost je veća. Ipak, nije baš sve plavo-bijelo…

Glasine govore kako postoje neki Argentinci, istina rijetki, za koje Svjetski kup i nije nešto posebno. Pa, idemo pronaći jednog i pitati ga, izvještava reporter Al Jazeere Daniel Schweimler iz Buenos Airesa.

Čini se kako ga ovdje nema. Kao ni ovdje. Napokon se pojavljuje – Fabian Martinez je pisac i prevodilac kojeg groznica SP-a nije dotakla.

“Biti potpuno isključen je teško ostvarivo. Bombardiraju sa TV ekrana, nogomet je na radiju, svi samo o tome govore. Tako se uhvatite uključeni u priču, iako vas nogomet ne zanima”, kaže Martinez.

‘Biti normalno dijete…’

Govori i o iskustvima odrastanja u zemlji gdje je nogomet, posebno u muškom dijelu, često jedina tema.

“Kao djetetu koje ne voli nogomet, nalijepit će vam razna imena, isključiti vas, kroz šta se teško prolazi. Pokušavate biti tek normalno dijete, a kao da ste označeni, oboljeli od neke bolesti…”, žali se Martinez.

Za neke druge je, opet, Mundijal mogućnost i prilika obavljati svakodnevne obaveze neopterećeni gužvom.

“Zapravo je dobro, jer mogu kupovati kad želim. Nema nikoga, nema redova, niko ne čeka – to je bolji dio Svjetskog prvenstva”, rekla je Maria Molina Lera, koju nogomet baš i ne zanima.

“Priznajem, volim nogomet, posebno Mundijal i, moram priznati, i samom mi je teško razumjeti one koji odolijevaju čarima te lijepe igre. Pogotovo ovdje, u Argentini, gdje je nogometna strast sveprisutna te vas, čini se, posvuda i prati”, zaključuje Daniel Schweimler.

Izvor: Al Jazeera