Sarajevo protiv Grka traži šansu za Evropu

Ekipa Sarajeva se dobro pripremila, a ozlijeđenih igrača nema (EPA)

Nogometaši Sarajeva večeras igraju prvi susret trećeg pretkola Europske lige protiv grčkog Atromitosa, čime brane čast bh. nogometa, jer su ostali jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u europskim natjecanjima.

U „bordo“ taboru Grcima su prepustili ulogu favorita, ali vjeruju da se mogu nositi s renomiranom ekipom i ostvariti pozitivan rezultat.

„Atromitos je favorit, ali i mi imamo svoje adute. Pokušat ćemo odigrati dobru utakmicu i ostvariti povoljan rezultat za revanš u Grčkoj“, rekao je u najavi utakmice trener FK Sarajevo Dženan Uščuplić.

Po Uščuplićevim riječima, ekipa se dobro pripremila, ozlijeđenih igrača nema, tako da će zbog crvenog kartona u drugom pretkolu izostati samo Džemal Berberović.

Napraviti dobar rezultat za revanš

„Dolazi nam kvalitetna ekipa, koja je završila grčku ligu na trećem mjestu, iza Olympiakosa i PAOK-a. Atromitos je uigrana ekipa, čiji igrači igraju zajedno već nekoliko sezona. Mi smo se dobro pripremili i pokušat ćemo na Koševu napraviti dobar rezultat. Atromitos je izraziti favorit, ali i mi imamo svoje adute“, rekao je Uščuplić i dodao kako u ekipi neće biti velikih promjena u odnosu na utakmicu s Haugesundom.

Kapetan ekipe Amer Dupovac je naglasio kako igrači Sarajeva jedva čekaju meč i pozvao navijače da u što većem broju dođu na Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“ i podrže svoj tim u nastojanjima da ostvari pozitivan rezultat i plasira se u playoff Europske lige.

„Ekipa je spremna i motivisana. Želimo odigrati dobru utakmicu. Atromitos je favorit, ali mi vjerujemo da možemo odigrati dobro pred našim navijačima i napraviti povoljan rezultat za revanš u Grčkoj“, naglasio je Dupovac.

Na strani Grka – iskustvo

Trener Atromitosa Georgios Paraschos priznao je kako je prednost njegovog tima – iskustvo.

„U posljednje dvije-tri sezone ista ekipa je na okupu, pa vjerujem da je to naša prednost. Igrat ćemo u formaciji 3-5-2. Taj način igre nam više odgovara, smatram da ćemo tako biti daleko opasniji po našeg protivnika. Sarajevo ima kvalitetan napad, ali se nadamo pozitivnom rezultatu. Igrat ćemo na pobjedu“, najavio je Paraschos.

Kapetan Vangelis Nastos smatra da je duel sa Sarajevom povijesna prilika za Atromitos.

„Sarajevo je kvalitetna ekipa, posebno u ofenzivnom smislu. Šanse za prolaz su 50-50. Trebamo biti oprezni, ali to ne znači da ćemo se braniti. Igramo uvijek ofenzivno, tako će biti i večeras“, rekao je Nastos.

Hajduk u Kazahstanu

Na europske terene danas će i tri hrvatska predstavnika – Hajduk gostuje u Kazahstanu, Rijeka na Farskim Otocima, a Split u Parku mladeži dočekuje ukrajinski Černomorec.

Prvi će na teren Hajduk i to već od 14:30 sati u dalekom Karagandiju, gdje ih čeka Šahter.

Trener bijelih Igor Tudor ima problema s ozljedama igrača. Na put ih nije otišlo nekoliko, no u taboru Hajduka su optimistični uoči dvoboja protiv momčadi koja je prošle sezone igrala u skupinama Europske lige.

„Igrat ćemo protiv momčadi koja ima prošlogodišnje iskustvo Europske lige, a mišljenja sam da se u to natjecanje ne ulazi slučajno. Imaju kvalitetu i iskustvo, ali dobro smo ih analizirali“, rekao je Tudor.

Splićane bi mogla dočekati i prava atmosfera, jer domaćini najavljuju pun stadion, što znači najmanje 19.000 gledatelja.

„Upoznali smo ih dobro, analizirali, odgledali nekoliko utakmica. Kvalitetna su i iskusna momčad, imaju igrače u najboljim godinama. Premda postoji i uzvrat, uvjeren sam da će moji momci dati sve od sebe“, prenosi portal Goal.com riječi trenera Tudora.

Splićani protiv Ukrajinaca

Split će ugostiti Černomorec, za koji trener Ivica Matić tvrdi kako je „najkvalitetniji protivnik koji im je gostovao dosad“.

„Radi se o dobroj momčadi, kvalitetnoj po svim linijama. Očekujem da ćemo biti raspoloženi, a motiva ne nedostaje. Važno je sačuvati čistu mrežu. Neriješen ishod bi me zadovoljio, pa u uzvratu tražiti šansu za prolaz. Ako se otvori prostor, naravno da bih volio pobijediti“, rekao je Matić, prenose hrvatski mediji.

Černomorec je prošle sezone dva puta svladao zagrebački Dinamo u grupnoj fazi natjecanja.

„Nije to momčad od prošle sezone. Puno igrača je otišlo, ostali su uglavnom domaći igrači. Njihova obrana je slabiji dio momčadi. Mislim da im se možemo suprotstaviti. Za svakog od nas ovo je utakmica karijere“, rekao je igrač Denis Glavina.

Treći hrvatski predstavnik, ekipa Rijeke, otputovala je u Torshavn, gdje ih čeka susret s jednim od ugodnijih iznenađenja europskih natjecanja – Vikingur.

Nakon pobjede protiv Ferencvaroša, nogometašima Rijeke se otvorio ždrijeb, jer su dobili farskog predstavnika koji je iznenadio norveški Tromso, čime Riječani imaju veliku priliku naći se u završnom obračunu za plasman u grupnu fazu Europske lige.

Izvor: Al Jazeera i agencije