Lahm se oprostio od reprezentacije Njemačke

Pet dana nakon što je predvodio reprezentaciju Njemačke do pobjede u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu protiv Argentine, kapiten “Elfa” Phillipp Lahm (30) oprostio se od nacionalnog tima, prenose agencije.

Vijest o Lahmovom oproštaju od “najdražeg dresa” prvi je objavio njemački Bild, a potvrdili su je i u njegovoj porodici, ali i u Njemačkom nogometnom savezu.

“Philipp me je jutros pozvao i saopćio mi da se odlučio na ovaj korak. Veoma brzo sam shvatio da neću uspjeti promijeniti njegovu odluku. On je zaista uvijek bio uzor mladima. Hvala mu na svemu što je uradio za reprezentaciju”, rekao je predsjednik DFB-a Wolfgang Niersbach za internetsku stranicu saveza.

Bayernov odbrambeni igrač je za njemačku reprezentaciju debitirao u februaru 2004. godine u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske u Splitu, koju je Njemačka dobila sa 2:1.

Vrhunac karijere

Ukupno je za “Elf” odigrao 113 utakmica i postigao pet golova.

Vrhunac karijere doživio je na nedavno završenom Mundijalu u Brazilu, na kojem je Njemačka osvojila četvrtu svjetsku krunu.

Lahm je tada postao tek četvrti njemački kapiten koji je podigao pokal svjetskog prvaka.

Prije njega to je uspjelo i Fritzu Walteru (1954), Franzu Beckenbaueru (1974) i Lotharu Matthausu (1990).

Lahm je u dresu “Elfa” bio drugi na Evropskom prvenstvu 2008. godine te treći na SP-ima 2006. u Njemačkoj i Južnoj Africi 2010. godine.

Izvor: Agencije